Izgubljeni kužek postal ‘manager dobre volje’ v begunskem kampu

Fotografija je simbolična
Izgubljeni kužek po imenu Foxtrot, ki je bil mnogo prezgodaj ločen od mame in je taval po begunskem kampu v Bangladešu, je danes tam zadolžen za prinašanje dobre volje.

Leta 2017 se je v Mjanmaru zgodil genocid nad muslimansko manjšino Rohingya. Tisoči ljudi so prebežali čez mejo, v Bangladeš in so nastanjeni v tamkajšnjem begunskem kampu Cox’s Bazar.

Od pričetka je tam prisotnih mnogo organizacij in prostovoljcev. Ena izmed njih, Collen Callahan, pove zanimivo anekdoto, kako je v kamp prišel kuža Foxtrot, ki ljudem, ki so pretrpeli marsikaj hudega, lepše dneve.

”Foxtrot je bil najden, ko smo različne organizacije čistile plažo. Star je bil štiri mesece in sledil nam je nazaj v kamp, dokler se ni prostovoljka Gemma odločila, da se lahko nastavi pri njej. Kmalu potem je kužek skoraj umrl. Imel je zdravstvene težave, v bližini ni veterinarjev, nazaj v življenje so ga obudile kar sestre. Od tedaj je Foxtrot naša maskota in naš manager za dobro voljo,” razlaga Collen.

Foxtrot obiskuje začasne šole v kampu, predvsem pa skrbi za to, da nihče ni preveč pod stresom. Kajti, kot pravijo prostovoljci, ta kuža enostavno začuti, kdo ga v določenem trenutku najbolj potrebuje ob sebi. Čeprav je Foxtrot še zelo majhen kuža, ima že izjemno veliko poslanstvo.

Prostovoljci so mu naredili tudi Instagram profil, prek katerega med drugim zbirajo sredstva in ozaveščajo o genodicu nad manjšino Rohingya.