Izjemna porast nevarne leptospiroze, najbolj nevarne so luže

21. novembra, 2019
Fuertofoto/Pixabay
V zadnjih dneh se kar vrstijo opozorila, da veterinarji beležijo porast psov, ki imajo prisotna protitelesa proti leptospiram.

”Tudi na Veterinarski fakulteti v Ljubljani letos beležijo porast števila okuženih psov, pri katerih so potrdili prisotnost protiteles proti bakteriji leptospiri. Ker se bo to stanje predvidoma nadaljevalo,  Veterinarska fakulteta opozarja na pravočasno diagnostiko pri živalih, ki je ključna za obvladovanje bolezni in s tem preprečevanje širjenja okužbe na ljudi,” so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Nekateri tolikšno porast v letošnjem letu pripisujejo t.i. mišjemu letu.

Bolezen se prenaša tako, da živali izločajo bakterije (leptospire) z urinom v okolje. Te bakterije dolgo, več mesecev preživijo v vodi – torej v lužah, v vlažni zemlji, močvirjih … Če pes okuženo vodo pije, se lahko okuži in okužba je nevarna za vse pse, ne glede na velikost ali starost.

Kako prepoznati okužbo? Prvi znaki se pokažejo približno po tednu od okužbe (lahko tudi kasneje, celo po 14 dneh). Največkrat pes postane apatičen in brez energije, brez apetita, pojavijo se povišana telesna temperatura, bruhanje, zlatenica, dehidracija.

Prej, kot se okužbo odkrije, bolj uspešno je zdravljenje. V najtežjih primerih pes zaradi leptospiroze lahko tudi pogine. Proti leptospirozi psa lahko tudi cepimo. Cepljenje sicer ni obvezno, a ga večina veterinarjev priporoča.