Ja, vaš pes vas razume!

Večina pasjih skrbnikov se strinja, da njihov pes točno ve, kaj pomeni ‘sedi’, ‘prostor’ ali ‘priboljšek’ na primer. Toda ali vas pes zares razume?

Ali pes dejansko razume besede ali si razumevanje ustvari skozi našo gestikulacijo in ton, s katerim določene besede izrečemo?

Prav s tem so se ukvarjali znanstveniki na univerzi v Atlanti. Ugotovili so, da se pes ne pretvarja, temveč da zares razume naše besede.

Raziskavo so izvedli na vzorcu dvanajstih psov med seboj različnih pasem. Njihove skrbnike so prosili, da jih naučijo po imenih identificirati dve različni igrači – plišasto žival in žogo. Ko so bili vsi psi tega naučeni, so jih dali pod magnetno resonanco. Naprej so psom pokazali poznani dve igrači, pri tem so skrbniki izrekli njuni imeni. Nato so psom pokazali igrače, ki jih še nikoli niso videli in pri tem izrekli dve nesmiselni besedi (‘Bubu’ in podobno).

Magnetna resonanca je pokazala, da področje v pasjih možganih, ki je odgovor no za slušno procesiranje prikaže različne možganske vzorce, ko psi slišijo besedo, ki jih je znana v primerjavi z besedami, ki jih še nikoli niso slišali. Raziskovalci verjamejo, da gre za pomemben korak pri razumevanju tega, kako psi razumejo jezik.

Zanimivo je tudi to, da so bili pasji možgani bolj aktivni pri zvoku neznane besede. To pa je ravno nasprotno od dogajanja v človeških možganih, kateri so bolj aktivni, ko slišijo znano besedo.

Raziskovalci so tako postavili hipotezo, da so pasji možgani tako aktivni pri neznanih besedah, ker se psi trudijo, da bi jo razumeli. ”Psi ultimativno želijo zadovoljiti svoje skrbnike,” je pri tem dejal neuroznanstvenik Gregory Burns.

Kljub tem ugotovitvam pa znanstveniki svetujejo, da pri vzgoji in sobivanju s psom uporabljamo tako glasovno kot vizualno govorico. ”Ko ljudje želijo svojega psa naučiti trika običajno uporabijo verbalno ‘komando’, ker tako delujemo ljudje,” pravi eden izmed raziskovalcev: ”Toda s pasje perspektive je vizualna ‘komanda’ vendarle najverjetneje bolj učinkovita in na ta način se bo pes trikca naučil hitreje.”