Aktualno

Jamarski reševalci psičko Rino v vasici Studeno po dveh dneh rešili iz brezna

FOTO: Luka Zalokar, Jamarska reševalna služba
Zadnji dan minulega leta je 12-letna srbska trobarvna gonička Rina odšla na lov s svojim gospodarjem Sandijem Debevcem iz Malega Otoka.

Pri tem je padla v brezno ter lastniku in njegovi družini tako povzročila dva dni velikih skrbi. Zgodba se je v soboto srečno končala s posredovanjem jamarskih reševalcev, poročajo Primorske novice.

Zadnji dan starega leta se je Sandi Debevec skupaj s kolegi iz postojnske lovske družine Črna jama in svojima dvema psičkama odpravil na zadnji lanski lov v okolico vasi Studeno. A se je z lova vrnila le njegova ptičarka, Rina pa ne.

Debevec se je na novega leta dan zato skupaj z družinskimi člani in lovskimi prijatelji vrnil na kraj, kjer je nazadnje ujel psičkin GPS signal – obe njegovi psički imata namreč ovratnici, ki tovrstni signal oddajata – , a sledi za njo vseeno ni našel.

V soboto se je akcija iskanja Rine nadaljevala, tokrat je Debevec skupaj s prijateljem zaslišal pritajeni lajež oziroma cviljenje. Takoj sta poklicala jamarske reševalce iz postojnskega regijskega centra za reševanje iz jam, ki so se v soboto ob treh popoldne spustili v brezno, psičko pomirili, jo okrepčali z vodo in ji nato nadeli pas za reševanje živali. Kot je za Primorske novice dejal Debevec, so mu jamarji povedali, da se je pod luknjo, kjer so slišali psičkin lajež, nahajalo sedemmetrsko brezno, nato polička in zatem še tri metre brezna.

»Po mojem ni padla v to luknjo, ker je bila luknja premajhna, ampak v kakšno drugo in se potem zatekla v ta podzemni rov, skozi katerega nas je potem šele drugi dan slišala. Druge razlage nimam,« je po reševalni akciji povedal Rinin lastnik.

Katja Željan