Jazbečarka zaradi koronavirusa kar 136 dni ločena od svoje družine in to na drugi celini

28. avgusta, 2020
Letošnje leto pa je za jazbečarko Pipsqueak in njeno družino prav posebno, kajti zaradi koronavirusa so kar 136 dni preživeli na različnih celinah.

Pipsqueak je psička jazbečarka, ki sta jo Avstralca Zoe in Guy Eilbeck posvojila na Siciliji in jo vzela s seboj na svojo jadrnico, na kateri so živeli skupaj z otrokoma Cam in Maxom, ter jadrali po svetu. Pipsqueak je postala prava morska psička, ki je na jadrnici nadvse uživala. Z družino je prejadrala Atlantik in potovala po več kot sedemnajstih državah.

Toda pravljica se je končala, ko je covid-19 zamajal svet in je morala družina Eilbeck na hitro spremeniti svoje načrte. Meje so se zapirale in če so želeli vstopiti v Avstralijo, so to morali narediti nemudoma. Žal za Pipsqueak niso imeli dokumentov, prav tako pa jim je tudi zmanjkovalo časa, da bi vse to uredili.

Nahajali so se v ZDA in iskali so vse mogoče rešitve. Takrat je v zgodbo vstopila Američanka Ellen Steinberg, ki se je ponudila, da čuva Pipsqueak dokler bo pač potrebno. Za kar tri mesece je Ellen psičko vzela za svojo in jo učila življenja v hiši, kajti Pipsqueak je poznala samo življenje na morju in to je mnogo drugačno. Vsak dan se je javljala družini v Avstralijo in jim pomagala pri logistiki, ki pa ni bila enostavna.

Na drugi strani sveta, v Avstraliji, je Zoe vsako noč vstala ob štirih, da je urejala vse potrebno za psičkino potovanje. Prek spletnih omrežij je prosila za pomoč pri prevozu Pipsqueak na drugo stran ZDA in ponudilo se je več ljudi, ki so bili pripravljeni pomagati. Psička je srečno prispela v Los Angeles, od tu je letela v Auckland, kjer je vstopila v desetdnevno karanteno, kjer so jo preverjali veterinarji.

Ko je bila že zelo blizu doma in jo je čakal samo še polet iz Melbourna v Sydney, so Melbourne popolnoma zaprli. Let je bil odpovedan, prav tako pa se ponjo družina ni smela pripeljati po cesti. Na tej točki je na pomoč priskočil Zoein brat Rob, ki živi v Melbournu. Avantura psičke Pipsqueak je medtem dosegla lokalne medije in z njihovo pomočjo je na pomoč priskočila letalska družba, ki je ponudila psički prevoz.

Po 136 dneh je bila Pipsqueak končno združena s svojo družino, ki se je iz izkušnje naučila, kako prijazni so lahko neznanci. ”Brez pomoči veliko neznanih ljudi, ki imajo vsi po vrsti radi živali, nam ne bi uspelo dobiti nazaj našega najmanjšega člana posadke,” je povedala presrečna Zoe.