Je moški iz avta psa rešil ali zavrgel – kreganje ne spletu ne pomaga živalim!

1. avgusta, 2022

Prejšnji teden je seveda tudi na naše uredništvo prišlo na uho dogajanje v Novem mestu – kreganje in govorice, osnovane na kratkem posnetku, ki je krožil po družabnih omrežjih in sprožal polemike: “Je psa rešil ali zavrgel?”

Ker ne bi želeli ugibati, smo stopili v stik z Društvom za zaščito živali iz Novega mesta, ki trenutno zbira podatke za prijavo dogodka.

Tole pa sporočajo vsem, ki so objavo posnetka delili, komentirali in se zgražali:

“Namesto, da lajamo in se pregovarjamo po vseh možnih objavah in skupinah, se lahko vsi skupaj iz te zgodbe naučimo, kako pravilno postopati v takem primeru in kako pomembno je odgovorno lastništvo živali, da se takšne zgodbe sploh ne bi dogajale.”

Kreganje ne pomaga

Povzemamo še nekaj njihovih predlogov:
1. Namesto jeze in grdih besed ter groženj na spletu raje iščimo rešitve.
2. Prav je, da mučenje ali zapustitev živali obsojamo, ni pa prav, da smo zato tudi sami kruti.
3. Če posnetek prikazuje rešitev psa – bi morali vsi skupaj pomagati poučiti in osveščati skupnost o tem, kako ravnamo, če najdemo zapuščeno žival.

Kako ravnamo, če najdemo zapuščeno žival?

  1. Najdeno žival, ki je evidentno zapuščena, izgubljena, zavržena ali nikogaršnja se (če je možno) pridrži oz. kako drugače zavaruje, torej psa pripne na povodec (lahko improviziramo s kakšno vrvico), mačko zapre v kakšno kletko.
  2. Nato se obvesti pristojno zavetišče, če je možno, počaka na kraju najdbe do prihoda delavcev zavetišča ali pa žival kar sami odpeljemo tja.
  3. V primeru, da je žival evidentno bila namerno zavržena, o tem obvestimo tudi policijo in/ali veterinarsko inšpekcijo.