Je več časa zaradi trenutnih razmer dovolj dober razlog za posvojitev psa?

26. oktobra, 2020
Posvojitev psa mora biti premišljeno dejanje. Karantena, ko je časa nenadoma več, zbudi pri marsikomu željo po novem pasjem prijatelju.

»Pes je za celo življenje, ne le za čas karantene,« je nedavno opozorila angleška organizacija Dogs Trust, potem ko se je iskanje pasjih mladičkov preko spleta v času samoizolacije povečalo za kar 120 odstotkov.

Samoizolacija je že v spomladanskem času zaradi povečane količine prostega časa v marsikom spodbudila dokončno odločitev za posvojitev ali nakup psa. Časa za prilagajanje na novega družinskega člana je bilo veliko, kar je, kot pravijo strokovnjaki, po eni strani dobro, po drugi pa – zlasti za psa – niti ne tako zelo.

Sedaj se zgodba ponavlja, časa je in bo zopet več, toda življenje se bo nekoč vrnilo tudi v stare tirnice. Poznavalci se bojijo, da bo, ko se življenje vrne v stare tirnice in se ljudje znova soočijo z vsakodnevnimi obveznostmi, veliko psov, posvojenih ali kupljenih v času karantene, pristalo v zavetiščih.

»Res je bilo povpraševanje za posvojitev živali v času karantene bistveno večje kot prej,« nam je spomladi povedala Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana. V društvu verjamejo, da mora biti odločitev za novega družinskega člana »odgovorna in dobro premišljena, za kar karantena morda ni najboljši čas. Ljudem je takrat dolgčas. Časa imajo več in si želijo popestritve, pozabijo pa, da bo življenje prej ali slej drugačno – zapolnjeno s službo, družabnimi dogodki, šolo, krožki in še marsičim.«

»Izbira psa bi morala temeljiti tudi na našem načinu življenja, zato smo v trenutku, ko se zdi, da je naš čas neomejen, lahko preveč pristranski,« opozarja tudi Katjuša Rajovec iz Zavoda Muri.

Preprečiti je treba neodgovorne posvojitve

»V času karantene posvajanje ni smiselno, tudi zaradi preprečevanja neodgovornih posvojitev,« pravi Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana. »Veliko ljudi je že kot razlog iskanja novega ljubljenčka navajalo, da imajo zdaj čas. Kaj pa, ko bo treba nazaj v službo in v šolo? Če je želja zares dovolj velika, je možno novega kužka posvojiti ali kupiti tudi takrat, ko se razmere normalizirajo in lahko bolje ocenimo, ali bo pes v naš življenjski slog sploh spadal,« poudari.

Izsek iz prispevka, ki je bil objavljen v reviji Moj pes, junij 2020, avtorice Andreje Šalamun