Jerryjeva zgodba: Po 14 letih trpljenja izkusil nekaj mesecev lepega življenja

Dolgih 14 let je trajalo, da je bil Jerry rešen trpljenja in nenehnega zapostavljanja. Dolgih 14 let je trajalo, da je bil Jerry s pomočjo veterinarske inšpekcije odvzet.

Na jesen svojega življenja je bil ta majhen kosmatinec, oranžne barve, nameščen v velik boks v zavetišču. V novi situaciji pa se ni znašel sam, temveč je imel s sabo tudi dolgoletnega prijatelja. Na istem naslovu sta bila namreč odvzeta kar dva psa.

Jerry se v novem okolju nikakor ni znašel, v boksu je pogosto lajal na mimoidoče. Njegova nesigurnost nikakor ni bila v prid dejstvu, da je že tako ali tako veljal za težje posvojljivega. Tudi, če v tistem trenutku ne bi bilo zavetišče polno mladičev, bi Jerry izredno težko dobil dom, saj je že samo ob pogledu na mimoidoče lajal in renčal. Navkljub vsemu, smo se mu prostovoljci postopoma približevali in mu dajali novo upanje v ljudi.

Sčasoma se je pustil prepričati in lahko smo ga peljali tudi na sprehod. Odločili smo se, da mu poiščemo začasno namestitev, kjer bi lahko v miru počakal na nov dom in prave ljudi. Na naše presenečenje se je odzivu na pomoč odzvala srčna gospa, ki je v preteklosti že imela izkušnje s prestrašenimi, posledično agresivnimi psi. Zdelo se je kot nekaj neverjetnega, majhen seniorček bo končno lahko izkusil udobje in toplino začasnega doma.

Tistega dne je gospa prišla sama ponj, samozavestno in povsem mirno, a hkrati potrpežljivo je bila prepričana, da ji bo hitro zaupal. In res se je zgodilo tako, Jerry je ne glede na to, da je prej vedno lajala na mimoidoče, njeno prisotnost sprejel povsem mirno in celo s kančkom veselja prikorakal do njenih nog. Kot, da bi vedel, da je tistega dne konec negotovega življenja in začetek novega poglavja v njegovem življenju.

V začasni namestitivi se je lepo vklopil tudi v družbo drugih psov in postal pravi mali razvajeni kosmatinec. Vmes smo seveda poskrbeli za obširen preventivni pregled njegovega zdravstvenega stanja in sicer z žalostjo ugotovili, da ima srčno popuščanje. A Jerry se ni dal prepričati, njegovo srce je oživelo, tistega dne, ko je dobil priložnost za novo življenje. S pomočjo terapije je bilo stanje srčnega popuščanja pod nadzorom in Jerry je živel dogodivščin polno pasje življenje. Brez težav je sledil vsem sprehodom, kopal se je v bližnjem potoku, nenehno sledil svoji začasnici med vsemi opravki na vrtu. Nekega dne smo prejeli obvestilo iz začasne namestitve.

Pisalo je takole: Jerry se je sedaj tako lepo vklopil v naše življenje, da si ne predstavljamo, da bi nas zapustil.« In odločitev je bila, da je Jerryeva začasna namestitev postala njegov varen in ljubezni poln dom za vedno!

Jerryeva sreča je trajala vse dokler njegovo srce ni več zdržalo in je mirno za vedno zaspal. A pomembno je, da je pred tem imel dovolj časa, da je izkusil, kakšno bi v resnici moralo izgledati pravo pasje življenje, brez vseh skrbi in na vsakem koraku obdano z ljubeznijo. Pomembno je, da je Jerry dobil priložnost zares živeti, četudi le nekaj kratkih mesecev.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri