Kaj potrebujemo za prehod meje s hišnim ljubljenčkom?

23. junija, 2020
Razmišljate o dopustu s psom v tujini? Kaj je drugače zaradi novega koronavirusa? Kaj potrebujete za prehod meje? Kakšne so omejitve in na kaj morate biti še posebej pozorni?

»Z lastnikom lahko na dopust potuje največ pet živali, veterinarski pogoji za premike med državami EU pa se zaradi epidemije COVID 19 niso spremenili,« pravijo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

Pes mora biti torej označen z mikročipom ali jasno čitljivim znamenjem (vtetovirano pred 3. julijem 2011), biti mora veljavno cepljen proti steklini (obdobje veljavnosti cepljenja se začne, ko mine najmanj 21 dni po zaključku primarnega cepljenja proti steklini in velja do datuma, ki ga veterinar navede v potnem listu psa. Ta je obvezen tudi za prehod meje. Avstrija in Hrvaška (pa tudi nekatere druge države EU) dovolita odstopanje od veljavnega cepljenja za mlade pse iz drugih držav članic EU. Ti so lahko mlajši od 12 tednov in še niso bili cepljeni proti steklini, ali pa so stari med 12 do 16 tednov in cepljenje še ni veljavno – mora pa psa spremljati podpisana izjava, da pes še ni bil v stiku z divjimi živalmi vrst, ki so dovzetne za steklino.

Lastniki morajo biti pozorni, da veljavnost cepljenja proti steklini ne poteče v tujini. V primeru, da cepljenje poteče med dopustom in psa cepijo v drugi državi, je treba najpozneje v 30 dneh veterinarski organizaciji v Sloveniji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju. Če se datum ponovnega cepljenja zamudi, se novo cepljenje šteje kot primarno cepljenje.

Informacije so na voljo tudi na spletni strani Potovanje s hišnimi ljubljenčki.

Lastniki živali morajo biti pozorni na omejitve glede gibanja ljudi v zvezi z epidemijo COVID-19, ki ne izhajajo iz veterinarske zakonodaje.

Andreja Šalamun