Kaj vse se moramo vprašati pred posvojitvijo ali nakupom psa?

10. aprila, 2022
Katjuša Rajovec, Zavod za zaščito in dobrobit živali Muri

Vsak prihod novega družinskega člana bi moral biti vnaprej premišljen in skrbno načrtovan. Vendar žal temu ni vedno tako. Rezultati tega se kažejo v (pre)polnih zavetiščih ter nenehnih novih oglasih o oddaji živali. 

Pred posvojitvijo se moramo vedno vprašati, kje bo žival bivala, ko bomo na dopustu, v primeru, da je ne vzamemo s sabo in ali smo pripravljeni na nepredvidene stroške veterinarske oskrbe, ki lahko znašajo tudi nekaj več stotakov.

Čeprav se nam v trenutni situaciji zdi marsikaj nemogoče, se moramo vseeno vsaj vprašati, kako bomo ukrepali v primeru selitve, ločitve od partnerja, bolezni…

Pred posvojitvijo ali nakupom psa je vsekakor dobro še enkrat razmisliti …

  1. Ali se vsi v gospodinjstvu strinjajo s prihodom novega družinskega člana?
  2. Ali imamo dovolj bivalnega prostora za to žival?
  3. Ali ji bomo lahko omogočili dovolj gibanja?
  4. Ali smo pripravljeni skrbeti zanjo 15-20 let, kolikor znaša njena naravna življenjska doba?
  5. Kam bomo dali žival v času dopusta ali če slučajno zbolimo?
  6. Kako bomo zagotovili, da naša žival ne bo moteča za okolico?
  7. Ali bomo zmogli vse stroške finančnega vzdrževanja živali?

Pri tem ne smemo pozabiti, da mora izbira družinskega prijatelja sovpadati z našim življenjskim stilom, izberemo ga na podlagi njegovega karakterja in vedenjskih značilnosti, šele nato na podlagi barve dlake ali prikupnosti.

Pasme

Kaj vse moramo zagotoviti oz omogočiti psu?

Vsak si želi, da živali živijo dolgo in kakovostn življenje, kar je mogoče le v primeru, da se psom zagotavlja nadzor na povodcu ali zavarovanem dvorišču s primerno visoko ograjo. Poskrbimo, da imajo kvalitetno in redno prehrano, kar preprečuje nadaljnje z zdravjem povezane posledice.

Poskrbimo pa tudi za redno in kvalitetno veterinarsko oskrbo, kar vključuje tudi redno cepljenje (proti steklini za pse) in kužnim boleznim po navodilih veterinarja. Pri tem ne pozabimo na preventivne preglede zlasti pri starejših psih!

Pes je družabno inteligentno bitje, ki za svoj kakovosten obstoj potrebuje družbo drugih ljudi in/ali psov ter ostalih živali. Po potrebi mu moramo omogočiti primerno socializacijo, predvsem pa ustrezno šolanje.