Kako izbrati pravi pasji hotel za našega ljubljenčka?

22. julija, 2021
pasji hotel
Kako izbrati pravi pasji hotel za našega ljubljenčka? To je običajno prvo vprašanje, s katerim se sooči pasji skrbnik, ko začne izbirati pasje hotele ali varstva.

Teh je v zadnjem času v Sloveniji zelo veliko in izbira, komu zaupati ljubljenčka, ni preprosta. Toliko, kot je namreč hotelov, toliko je tudi različnih filozofij njihovih lastnikov.

Nekateri hoteli oz. varstva delujejo legalno, drugi pa tudi na črno. »Opažamo, da bolj raste črni trg varstva kužkov kot pa število pasjih hotelov. Registrirani hoteli imamo namreč kar nekaj pogojev, ki jih moramo izpolnjevati: od strokovnega izobraževanja do prostorskih normativov, bremenijo nas tudi stroški plač, prispevkov – vsega tega pri delu na črno seveda ni,« nas opozori Marta Slak iz ljubljanskega Pasjega dvorca.

Utrinek iz hotela Klinike Loka

V Vursov register vpisan hotel mora torej že v osnovi zagotavljati raven strokovnega znanja, kar je izjemno pomembno, a za prijetno sobivanje je pomembno tudi ujemanje energij in nastanitev, ki našemu psu kar najbolje ustreza. Zato je dobro, da preko spleta izberemo nekaj tistih nastanitev, ki nam ustrezajo, potem pa vse skupaj preverimo še v živo. Predhodni obisk je zelo zaželen, kadar gre za bolj zadržane pse, pa skoraj nujen.

»Vse potencialne stranke povabimo, da se oglasijo pri nas, da se spoznamo, da pes spozna nas in prostor. Ugotovili smo, da je najbolje, če lastnik psa pusti pri nas za uro ali dve, tako da pes vidi lastnika oditi in priti nazaj, tako zmanjšamo verjetnost pretiranega stresa, ko pes ostane pri nas v varstvu. Pri nekaterih psih je potrebnih več takšnih kratkih obiskov, da se sprostijo, drugi pa se takoj začnejo igrati in raziskovati. Po navadi je pri mladičih in psih, ki se radi igrajo z drugimi psi, manj težav z uvajanjem,« postopek uvajanja opiše Urška Godler iz Pasjega vrtca Ljubljana. Pove nam zgodbo o psički, ki je cel teden uvajanja zelo nervozno hodila k njim. Po enem tednu pa se je popolnoma sprostila, z velikim veseljem prišla tja in se cele dneve igrala. Je pa zanimivo, da so skoraj vsi sogovorniki potrdili, da se večina psov umiri, ko njihov lastnik zapusti pasji hotel.

Morda bo ves postopek uvajanja prvič vzel nekaj več časa, toda ko najdemo za svojega psa idealno pasje varstvo, to na dolgi rok prinese pomirjenost, saj vedno vemo, kam lahko odpeljemo psa, da bo v zares dobrih rokah.