Kako ohladiti psa – brez klime?

Kako ohladiti psa in to brez klime? Je mogoče! Obstaja kar nekaj rešitev, s katerimi lahko psa ohladite brez klime in z minimalnimi vložki.

Morda ste se ravno preselili ali pa živite v najemniškem stanovanju, pred vami pa je še eno poletje, ki ga boste morali preživeti brez klime – in s psom, ki težko prenaša vročino.

Hladilna blazina

Prodajajo jih v trgovinah za živali in obstajajo v kar nekaj različicah. Načeloma delujejo tako, da jih namočite v hladno vodo,  ko se pes uleže nanjo, oddajo prijeten in hladen občutek.  Tako se lažje preživi peklensko vroče dneve.

Hladilni plašček

Deluje po podobnem principu kot hladilna blazina, s tem da ga lahko uporabite tudi na sprehodu. Kljub hladilnemu plaščku morate omejiti aktivnosti v najbolj vročih urah! Mini različica hladilnega plašča je tudi hladilna rutka, ki jo lahko uporabite doma ali na sprehodu.

Ventilator s hladno krpo

Če nimate klime, imate gotovo ventilator, hlajenje pa lahko nadgradite tako, da čez ventiralor (ali v bližino) namestite mokro krpo. Pred ventilator lahko tudi namestite posodo z ledom in  in v prostoru se bo poznala kakšna stopinja manj. Ventilatorja nikoli ne usmerite tako, da piha neposredno v psa, saj lahko to povzroči vnetja oči, ušes ter druge tegobe.

Bazen za psa

Danes jih dobite že v vseh možnih velikostih in oblikah, tako da lahko mini verzijo postavite tudi na balkon. Če imate vrt pa seveda sploh ni problema! Psi, ki obožujejo vodo, se bodo z veseljem namočili in se tako tudi ohladili.

Pri psih velja podobno kot pri ljudeh – starejši in tisti s kroničnimi obolenji težje prenašajo vročino, hitreje se pregrejejo tudi brahicefalične pasme, torej psi s krajšimi gobčki (francoski buldogi, mopsi …). Prav zato moramo pri slednjih biti še toliko bolj pozorni, omejiti aktivnosti v najbolj vročih dneh in poskrbeti za primerno ohladitev. Morda tudi s pasjim sladoledom?

Lena Gregorčič