Kako pripraviti psa, da ne bo v stiski, ko je sam doma?

3. novembra, 2020
Psi so krdelna in družbena bitja. Ločitev od družine za marsikaterega psa predstavlja velik stres. Kako pripraviti psa, da ne bo v stiski, ko je sam doma?

Mnogo psov občuti ločitveno tesnobo ob odhodu svojih skrbnikov.

Znaki ločitvene tesnobe so cviljenje, zavijanje in lajanje, uničevanje stanovanja, slinjenje in pospešeno dihanje, uriniranje ter iztrebljanje, pobegi, nervozna hoja sem ter tja.

Sama sem si delila življenje s psičko, ki je ob našem odhodu doživljala hudo stisko. Nekoč sem se vrnila iz šolske ekskurzije in takoj ob vstopu v dnevno sobo opazila, da je naš kavč »eksplodiral« ko sem vstopila v svojo sobo so od moje postelje ostali zgolj ostanki uničenja.

Psička je neutolažljivo lajala in doživljala pravo grozo.

Kaj lahko storimo?

  • Psa dobro utrudimo pred našim odhodom in mu kupimo posebne igrače in priboljške s katerimi psa zaposlimo vsaj za nekaj časa.
  • Psu pred našim odhodom prižgemo radio in televizijo, da ne sliši zunanjih zvokov in da se počuti manj samega.
  • Od psa se pred odhodom nikoli ne poslavljamo, pa tudi ob naši vrnitvi psu ne namenjajmo pozornosti, vse dokler se povsem ne umiri. Kupimo lahko tudi naravne pripomočke za pomiritev, feromone, eterična olja, bachove kapljice …
  • Dobra izbira je tudi sobni boks, v katerem se bo naš pes počutil varno in bo tako onemogočeno uničevanje in zaužitje nevarnih snovi. O navajanju na sobno kletko smo že pisali tukaj.
  • Zadnja možnost je tudi pasji behaviorist ali psiholog.

Anja Kosi