Kako psa pripraviti na praznike?

13. decembra, 2019
Shutterstock.com
Prazniki so pred vrati. Poleg preživljanja počitnic s svojim psom prihajajo družinska srečanja, zabave in vožnja od kraja do kraja.

Za vašega psa je to lahko preveč, da v kratkem času doživi toliko sprememb. Zato je koristno, da psa pripravite na praznike, preden se zares začnejo.

Nadaljujte z rutino

Praznični dnevi s psom so zabavni, čeprav želite sedeti ob ognju ali poležavati na kavču ves dan, to ne pomeni, da si tega želi tudi vaš pes. Kljub nekaj nižjim temperaturam ohranite vsakodnevne jutranje in popoldanske sprehode in druga vsakodnevna opravila, ki jih počneta skupaj. Če boste predolgo ostali v hiši, bo pes svojo energijo želel porabiti morda na neprimeren način s tekanjem po prostorih, lajanjem itd. Vsakodnevna rutina bo poskrbela, da bo vaš pes vesel in malce utrujen, a se bo umirjeno družil z gosti.

Zaščitite psa

Vsi okraski, ki visijo z drevesa, bomboni v posodi ali svetleče škatle na tleh so skušnjava za psa. Prepričajte se, da so lomljivi okraski varno pritrjeni višje na drevesu. Pa tudi sladkarije in prigrizke hranite izven dosega svojega psa. Dostopne naj mu bodo njegove igrače in seveda vaš čas, da se ukvarjate z njim.

Naredite dodaten trening

Če veste, da vaš pes morda prihaja v stik z otroki, je dobro opraviti nekaj dodatnega treninga. Navadite ga, da se ga povsod dotika in preverite, kdaj mu je nelagodno. Sčasoma se še naprej dotikajte teh področij in mu pomagajte, da bo dojel, da je vse v redu. Vadite tudi osnovne ukaze in veščine poslušanja, tako bodo ta znanja ostala sveža, in ko bodo ljudje začeli prihajati, jih bo upošteval.

Ustvarite varen prostor

Božič je poln novih obrazov, novih vonjav, več gibanja in veliko več hrupa. Vse te stvari lahko privedejo psa do preobremenjenost. Čeprav je vaš pes srečen, da se sreča s celotno družino, mu vseeno zagotovite miren in udoben prostor, ki je opremljen z njegovo posteljo, vodo in nekaj igračami, da lahko pobegne, če stvari postanejo preveč obremenjujoče zanj. To je lahko še posebej koristno za starejše pse, ki nimajo energije, da bi se izogibali ljudem in se ukvarjali z majhnimi otroki. Dati psu varno zatočišče, kamor lahko pobegne, je eno najboljših prazničnih daril, ki jih lahko prejme.

B.R.