Kako ravnati, če opazimo psa, ki trpi v neustreznih razmerah?

5. julija, 2022
Katjuša Rajovec, Zavod Muri

Medtem, ko se ljudje hladimo pod klimatskimi napravami, v senci dreves ali posedamo ob osvežilni pijači, se nekateri psi pa tudi druge živali soočajo s peklenskimi vročinami. Pri tem nimajo nobene možnosti za ohladitev.

Njihovi ljudje se ob ohladitvi niti ne zavedajo, kakšna bitka za preživetje se bije zunaj. Vsak pes, bi se če bi le imel možnost umaknil v senco ali odšel k potoku. Voda je osnova za življenje, v poletnih meseceh jo je treba zamenjati večkrat dnevno. Četudi ima pes na voljo uto, ta v poletnih mesecih ne more služiti za senco, saj je temperatura v njej nevzdržna!

V kolikor opazimo psa ali katerokoli drugo žival, ki trpi v neustreznih razmerah, smo dolžni nemudoma ukrepati!

Četudi se morda ne želimo izpostavljati, lahko vedno zahtevamo, da je prijava na inšpektorat anonimna. Najslabše, kar lahko storimo je, da ne ukrepamo. S tem postanemo del trpljenja, ne rešitve.

V prijavi o neustreznem ravnanju s psom, trpinčenju ali pomanjkljivemu zagotavljanju bivalnih pogojev je potrebno navesti naslov, kjer pes biva, podatke lastnika, v kolikor so nam znani ter kratek opis opažanja. Priporočljivo je, da kopijo prijave posredujete najbližjemu društvu za zaščito živali.

Če ste priča fizičnemu nasilju nad živalmi ukrepajte takoj, obvestite lahko tudi Center za obveščanje (112) ali policijo.

Za sprejemanje prijav je pristojen Urad za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Prijavo pošljete na območni urad, ki je pristojen za področje, kjer se nahaja žival. Prijavo lahko podate v pisni obliki, preko elektronske pošte ali preko telefona.

Območne urade UVHVVR najdete na TEJ spletni strani

Živali ne morejo spregovoriti o njihovem trpljenju, zato je prav, da v primeru zapostavljanja postanemo njihov glas.

Psi na verigah – najbolj trpijo tudi v peklenski vročini