Aktualno

Kako ravnati ob stiku psa s cepivom proti steklini, ki je namenjeno lisici

V spomladanskem in jesenskem času poteka cepljenje lisic proti steklini. Na UVHVVR smo vprašali, zakaj lisice cepimo proti steklini kar iz letal in kako ravnati ob stiku psa ali človeka s cepivom.

V Sloveniji se cepljenje lisic proti steklini izvaja od konca 80 let prejšnjega stoletja, ko so lovci vabe s cepivom proti steklini polagali na določenih območjih. Ker tak način cepljenja ni prinesel pričakovanih uspehov, je država leta 1995 začela z letalskim polaganjem vab s cepivom. To je podprto z GPS sistemom in posebnim programom, ki omogoča natančno polaganje vab v skladu z vnaprej določenimi kriteriji. »Tak način velja kot edini in najučinkovitejši način izkoreninjenja stekline,« pojasnjujejo v Sektorju za zdravje in dobrobit živali na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki deluje znotraj kmetijskega ministrstva (MKGP). Poudarjajo, da je izkoreninjenje stekline, vključno s peroralno vakcinacijo lisic, del najmanjšega obsega zdravstvenega varstva, ki ga v skladu z Zakonom o veterinarstvu zagotavlja država. Odobrila ga je Evropska komisija, ki ga tudi sofinancira v višini 75 odstotkov.

Cepivo za peroralno cepljenje lisic proti steklini vsebuje živ, oslabljen virus stekline. Zato se vsebina vabe (s tekočino v ampuli) obravnava kot ugriz stekle živali. Mesto stika je treba takoj sprati z milom in vodo in obiskati antirabično ambulanto oziroma zdravnika, ki glede na okoliščine odloči, ali je osebo treba cepiti proti steklini. Zanimivo je, da se lisico, ki poje vabo, obravnava kot cepljeno. Če pa isto vabo poje pes, pa, kot pravijo na UVHVVR, ”mu ta ne škoduje, vendar pa ni cepljen”. Zakaj je tako?

»Vabe s cepivom so prilagojene anatomiji in biologiji lisice. Poleg tega, da gre za zaužitje cepiva, je učinkovito le živo (oslabljeno) cepivo. Inaktivirana cepiva pri peroralni uporabi niso učinkovita. Glede na varnost cepiv in uporabo (človek ne prihaja pogosto v neposreden stik z lisicami) se tako cepivo lahko uporablja za divjad, za pse pa se v razvitem svetu uporabljajo izključno inaktivirana cepiva,« pojasnijo odgovorni. Dodajo, da je Slovenija od leta 2016 razglašena za državo, prosto stekline, in da je zadnja akcija cepljenja lisic predvidena za jesen 2019.

error: Kopiranje teksta ni mogoče.