Kakršen človek, takšen pes?

19. oktobra, 2021
Se vam zdi, da pregovor: kakršen človek, takšen pes – drži ali ne drži? Strokovnjaki so že v kar nekaj raziskavah dokazali, da je nekaj na tem.

Velikokrat se zdi, da sta si določen pes in njegov skrbnik izjemno podobna. Za nevrotičnim psom nemalokrat stoji nevrotičen človek in obratno, mirni psi so pogosto spremljevalci umirjenih ljudi. Vendar to ni naključje, človek in pes si namreč skozi leta sobivanja postajata vedno bolj podobna.

Eno izmed raziskav, ki se je ukvarjala prav s to zanimivo tematiko, so izvedli na Dunaju. Raziskovalci so ugotovili, da si človek in pes lahko delita tesnobo, depresivnost, kot tudi veselje in pozitivnost.

V raziskavo so vključili več kot 100 psov in njihovih skrbnikov ter jim med drugim merili raven kortizola, srčni utrip, odziv na grožnjo. Nato so skrbnike ocenili z eno izmed 5 vrst osebnosti: nevrotična, ekstravertirana, odprta za izkušnje, prijazna, vestna. Prav tako so ocenili tudi osebnosti psov. Dr. Iris Schoberl z dunajske univerze je povedala, da človek in pes v veliki meri vplivata eden na drugega, pri čemer ima človek večji vpliv na osebnost psa kot obratno. Povedala je, da so psi občutljivi na lastnikova čustva in so lahko ogledalo lastnikovega počutja.