Kakšna pravila veljajo za potovanja v Veliko Britanijo s hišnimi ljubljenčki po izstopu iz Evropske unije

27. februarja, 2021
Po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, za potovanje s hišnimi ljubljenčki veljajo določena nova pravila. Preverite si, katera.

»Ko govorimo o potovanju s hišnimi ljubljenčki, moramo pojasniti, da lastnik z vsako živaljo, ki jo ima doma kot hišnega ljubljenčka, ne more tudi potovati iz ene države v drugo pod pogoji za netrgovski premik,« opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Katere živalske vrste lahko pod pogoji za netrgovski premik spremljajo lastnika na njegovem potovanju, je določeno v zakonodaji EU, za vse ostale živali, ki se premikajo (čeprav potujejo s svojim lastnikom), pa velja zakonodaja o trgovanju oz. uvozu. Če psi potujejo s svojim lastnikom (ne več kot pet živali), spadajo med živalske vrste, ki se lahko v tem primeru netrgovsko premikajo.

1. januarja 2021 se je izteklo prehodno obdobje po izstopu Združenega kraljestva iz EU. V skladu s Protokolom o Irski in Severni Irski ostaja Severna Irska na področju zdravja živali še naprej del enotnega trga EU. Preostali del Združenega kraljestva (Velika Britanija) in kronsko odvisna ozemlja (Guernsey, Otok Man in Jersey), pa imajo status tretje države. Za netrgovski premik s psi med EU in Severno Irsko se še naprej uporabljajo enaka pravila kot za netrgovske premike med državami članicami EU, medtem ko se je Združeno kraljestvo zaenkrat obvezalo, da priznava kot ustrezno spremno dokumentacijo za vstop EU Potni list za hišne živali. Živali morajo izpolnjevati zdravstvene pogoje, kot se zahtevajo za netrgovski premik med državami EU, za pse je zahtevano tudi tretiranje proti E. multilocularis.

Več informacij je na voljo tukaj

Andreja Šalamun