Kampanja, ki osvešča delodajalce, naj spoštujejo zaposlene, ki žalujejo za svojim psom

22. avgusta, 2021
V Veliki Britaniji poteka kampanja, ki delodajalce osvešča, naj  spoštujejo in skušajo razumeti svoje zaposlene, ki žalujejo zaradi izgube hišnega ljubljenčka in razumejo njihovo žalost.

Kampanjo so ‘zagnali’ pri podjetju Itch, kjer se strokovnjaki ukvarjajo z določenimi zdravstvenimi težavami psov. Ker je v času epidemije v Veliki Britaniji število psov izjemno naraslo in predvsem zaradi spodaj omenjenega primera, so se lotili prav posebne kampanje.

Povod zanjo je bila osebna izkušnja pasje skrbnice Emme McNulty, ki je bila leta 2019 odpuščena po tem, ko je koristila bolniški stalež, ker ni bila zmožna priti na delo zaradi žalovanja za svojim pasjim prijateljem. McNultyjeva je tudi sprožila podpisovanje peticije, s katero bi bilo dovoljeno koriščenje bolniškega staleža v primeru žalovanja za hišnim ljubljenčkom.

Tokrat pa so se osveščanja s posebno kampanjo lotili pri Itchu, saj kot pravijo, po raziskavah izjemno velik delež delodajalcev in tudi sodelavcev ne razume žalosti tistega, kateremu je poginil hišni ljubljenček in ki žaluje za njim.

Kampanja spodbuja vse prisotne, naj skušajo razumeti žalost žalujočega za pasjim prijateljem, ki je včasih (po raziskavah pri kar 58 % ljudi) čisto primerljiva z žalostjo, ko nekomu umre človeški družinski član.

Dogaja se celo, da se iz žalujočega sodelavci norčujejo, delodajalci pa največkrat tovrstne žalosti ne znajo razumeti. Po raziskavah zato kar 45 % zaposlenih nikomur ne pove, s kakšno izgubo se soočajo. Med tistimi pa, ki so na delovnem mestu o tem spregovorili, jih kar 13 % ni bilo deležnih osnovnega sočustvovanja, 9 % jih je bilo deležnih norčevanja, 6 % pa celo zasmehovanja.

Kampanja spodbuja tudi plačano odsotnost z dela za čas žalovanja. Medtem, ko se nekaterim pobuda zdi nadvse smešna, pa so drugi delodajalci temu naklonjeni. Zavedajo se namreč, da človek, ki žaluje, ni produktiven in potrebuje svoj čas žalovanja, po katerem se bo zopet rad vrnil v prijazno delovno okolje.