Kazen za nastavljanje strupa je 800 do 1200 evrov, toda kaznovali niso še nikogar

20. marca, 2021
Zadnje čase zopet vedno bolj pogosto slišimo, da je nekdo našel nastavljen strup za živali, najpogosteje namenjen psom. Kako ukrepati v tem primeru?

Kako naj najditelj ukrepa, če najde nastavljen strup za živali? Kdo je zadolžen za iskanje storilca?Kakšne so kazni?

»V skladu s 15. členom zakona o zaščiti živali je eno izmed prepovedanih dejanj izpostavljanje živali strupenim sredstvom,« povedo na UVHVVR. Poudarijo, da predstavlja tako dejanje prekršek, ki ga morata obravnavati policija ali uradni veterinar. Za dokazano izvajanje prepovedanih dejanj je predpisana globa za posameznika od 800 do 1.200 evrov. Kot pravijo na UVHVVR, so doslej dobili dve tovrstni prijavi, izrekli pa niso še nobene kazni. »Velikokrat gre predvsem za deljenje medmrežnih informacij, ki so neopredeljene glede kraja in časa,« še povedo.

Kaj pa lahko ob zastrupitvi naredi lastnik? »V primeru, ko bi lastnik psa (ali druge hišne živali) opazil, da je žival pojedla hrano, za katero sumi, da je zastrupljena (tudi v primerih, če bi žival zaužila vabe, ki so namenjene zmanjševanju števila glodavcev in še nekaterih drugih škodljivcev), je nujno, da z živaljo čim prej poišče pomoč veterinarja,« pove direktorica Veterinarske zbornice Slovenije Anita Kermavnar, dr. vet. med. Poudarja, da bodo veterinarji veliko lažje postavili diagnozo in nato tudi zdravili žival, če bo lastnik s seboj prinesel ostanke hrane (in embalaže) oziroma sredstva, za katerega sumi, da ga je žival pojedla. Da pa do takšnih dogodkov ne bi prišlo, ali da bi jih bilo vsaj čim manj, pa Kermavnarjeva svetuje, naj imajo lastniki v času, ko so s svojimi psi na prostem, pse pod nadzorom oziroma na povodcu.

Andreja Šalamun