Aktualno Življenje s psom

Kdaj je povodec obvezen in kakšna je kazen?

Bralka, skrbnica psa, je na nas naslovila vprašanje, kdaj je povodec obvezen. Moti jo namreč, da skrbniki nekaterih psov le teh v javnosti ne držijo na povodcu.

Za odgovor smo se obrnili na UVHVVR.

»Zakon o zaščiti živali (ZZŽiv) določa splošne zahteve za obvladovanje psov, da niso nevarni okolici. V drugem odstavku 11. člena omenjeni zakon določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici. Tretji odstavek istega člena pa določa, da morajo skrbniki psov zagotoviti fizično varstvo svojih psov tako, da jih imajo na javnem mestu na povodcu,« odgovarjajo na UVHVVR.

»Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi. Javni kraj je v Zakonu o varstvu javnega reda in miru opredeljen kot vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur. Kazen za ravnanje v nasprotju z 11. členom Zakona o zaščiti živali znaša za fizično osebo 200 od 400 do evrov, kar je določeno v šesti točki 46.a člena ZZŽiv,« pojasnijo.

Poudarijo, da je torej uporaba povodca na javnem mestu vedno obvezna. »Izjemoma lahko skrbnik psa vodi brez povodca, če ni, ali ni pričakovati večjega števila ljudi. Povodec se priporoča v vseh okoliščinah, če pes ni ustrezno vzgojen/šolan in bi v primeru, da odpoklic psa zataji in pes predstavlja nevarnost okolici.«

Andreja Šalamun

error: Kopiranje teksta ni mogoče.