Kdo je pes, ki pomaga pri iskanju rešitve za kronične bolnike?

28. januarja, 2023

Bo genska terapija rešitev za kronične bolezni in staranje tako pri psih, kot ljudeh? Ace sodeluje pri preskušanju novega zdravila – genska terapija za zdravljenje kroničnih bolezni.

Stephanie Abraham, vzrediteljica psov in sodnica na pasjih razstavah v Connecticutu, živi z osmimi umirjenimi Cavalier King Charles španjeli. Eden od njih je tudi Ace, ki ima težave s srcem.

Pred nekaj leti so psičku odkrili blag šum na srcu – prvi znak progresivne bolezni zaklopk, ki lahko sčasoma povzroči srčno popuščanje in smrt. Prizadene približno 7 odstotkov vseh psov in kar 80 odstotkov kavalirjev. Ker se je Aceovo stanje poslabšalo ga je lastnica prijavila na eksperimentalno zdravljenje, na gensko terapijo za zdravljenje kroničnih bolezni in staranja, a ne le pri psih, ampak tudi pri ljudeh.

Pozor: pasma Cavalier King Charles španjel je tudi sicer nagnjena k zdravstvenim težavam zaradi kratkega gobčka, zato mnogi sploh ne podpirajo njen vzreje.

Genska terapija obnavlja celične procese

Zdravljenje, ki ga je prejel Ace, s kodnim imenom RJB-01, prinaša dva gena, povezana z dolgoživostjo. Večina genskih terapij cilja na eno samo gensko napako – na primer dedno obliko slepote – vendar to zdravljenje ne cilja na mutacijo ali celo okvarjeno zaklopko. Namesto tega poskuša obnoviti celične procese in poti, ki so pomembni za zdravje, vendar se s starostjo “pokvarijo”, kar vodi v težave s srcem, sladkorno bolezen in druge kronične bolezni.

 

Vir: NG