Kdo je Slovenka, ki je prejela nagrado Dog Photography Award 2022?

23. januarja, 2023
Barbara Rudolf
Foto: arhiv Kraje Kocbek

Slovenska fotografinja Kjara Kocbek je na nagradnem natečaju Dog Photography Awards za leto 2022 v kategoriji “akcija”, s fotografijo lovljenje frizbija, osvojila drugo mesto.

S Kjaro smo se pogovarjali, kje je nastala nagrajena fotografija, zakaj fotografira ravno pse in o njenih dveh avstralskih ovčarjih.

Kje ste posneli nagrajeno fotografijo in kdo je na njej?

Fotografija, ki je zasedla 2. mesto v kategoriji “akcija” je nastala na travniku v Ceršaku, okoli 6:30 zjutraj ob sončnem vzhodu. Jutranjo uro sem izbrala predvsem zaradi mehke svetlobe in nizkih temperatur, ki so ohranile nekaj snega. Na posneti fotografiji sta Nuša Matičič in njena psička Bay pasme border collie.

Nagrajena fotografija (Foto: Kjara Kocbek)

Koliko fotografij ste poslali na nagradni natečaj?

V kategorijo “portreti in pokrajina” sem poslala 3 fotografije, v kategorijo “akcija” pa le nagrajeno. Moram priznati, da sem za uvrstitev na natečaju bolj ciljala v kategoriji portreti, a se je izkazalo, da je ravno ta frizbi fotografija nepričakovano dosegla 2. mesto. Bilo je veliko presenečenje.

Je to vaša prva nagrada?

Bilo je nekaj manjših nagrad, ampak ta je definitivno največja, ki sem jo dosegla na področju pasje fotografije, saj žirijo sestavljajo najboljši in najbolj poznani fotografi psov celega sveta – tudi moji vzorniki. Neizmerno sem hvaležna za tako visoko uvrstitev, na tako pomembnem tekmovanju. Je neke vrste potrditev, da sem na pravi poti z mojo fotografijo. Zdaj imam še večji zagon za nadaljevanje moje fotografske poti.

Foto: arhiv Kraje Kocbek

Koliko časa se že ukvarjate s fotografiranjem živali?

S fotografijo živali (predvsem psov), se ukvarjam 6 let. Mislim pa, da sem razvila svoj stil in se zares našla v fotografiranju psov pred 4 leti.

Zakaj ravno psi?

Vsak kuža ima svoj karakter in vsak je edinstven. Tako so vsa fotografiranja različna, pa čeprav potekajo na isti lokaciji, ob podobnem času. Psi imajo enostavno poseben prostor v mojem srcu in verjamem, da bi življenje brez njih bilo dolgočasno. Ni lepšega kot s svojim psom raziskovati naravo in ob koncu narediti kakšno fotografijo, ki bo za vedno shranila ta čudoviti spomin na skupne dogodivščine.

Imate tudi sami psa?

Ja, sem lastnica dveh avstralskih ovčarjev. Jazz je star 10 let, Ori pa 11 mesecev. Jazz je moj prvi kuža in njemu gre tudi zahvala, da sem začela svojo fotografsko pot. Na začetku se nisem niti približno ukvarjala, kako bo izpadla posneta fotografija, temveč mi je šlo le za zajet trenutek/spomin. Čez čas sem začela razvijati veselje in interes do fotografije, kar me je pripeljalo do izboljšave (nakup boljše opreme, udeležitev tečajev v tujini, komunikacija z drugimi fotografi psov, spoznavanje čim več različnih psov, preizkusiti različne lokacije, iskanje svojega stila v postprodukciji). Ne morem si predstavljati svjega življenja brez fotografije.

Ju pogosto fotografirate?

Jazz je moj “super pasji model”, ki me spremlja že od začetka moje fotografske poti. Je kuža, ki je na večini mojih fotografij. Je zelo potrpežljiv in poskuša opraviti svojo nalogo, kakor dobro lahko. Zna ogromno trikov, ki mi pomagajo uresničiti vse “nore” ideje. Ori po drugi strani je še zelo mlad in se še uči. Tako, da za zdaj prepustim ta težje poziranja Jazzu, z Orijem pa naredimo kakšno spontano fotografijo.