Mestno življenje zamenjala za življenje v divjini z 85 huskiji

12. novembra, 2020
Mlado finsko dekle je udobno mestno življenje zamenjalo za življenje v divjini s svojimi huskiji.

Pred desetimi leti se je Tinja odločila, da za seboj pusti študij biologije v finskem mestu Jyväskylä in univerzitetno okolje zamenja za arktično laponsko pokrajino blizu naravnega rezervata Muotkatunturi, od najbližjega mesta je oddaljena skoraj 300 kilometrov.

Večina ljudi takega izziva še v sanjah ne bi sprejela, toda Tinja Myllykangas je drugačna. Živi brez elektrike, grejejo jo drva, svetijo ji sveče. Francoskemu fotografu Brocu Portolanu je dovolila, da je dva tedna preživel v njenem edinstvenem svetu.

Od nekdaj je Tinja živela z živalmi, sedaj pa ji družbo dela prek 80 sibirskih huskijev in nekaj konjev. S huskiji na vlečnih saneh pogosto potuje skozi zimsko pokrajino in bolj je mrzlo, bolj ji je všeč, njen najljubši letni čas je najbolj mrzla zima in kot pravi ji ni težko niti med mesec dni trajajočo polarno nočjo, saj so na nebu zvezde in luna. Avanturo lahko doživijo tudi obiskovalci tega skrajnega predela Finske, saj se Tinja s tem poslovno ukvarja. Pa ne zaradi denarja, pravi, temveč da deli to osupljivo naravo.

”Rada sem sama z mojimi psi in konji. Mislim, da je biti sam najbolj mirna pot v življenju,” pravi Tinja, ki ne potrebuje materialnih dobrin, saj je – kot pravi – pravo bogastvo narava okrog nje. Tekoče vode nima, da pride do nje, vsak dan razbije led z reke. Hrano si kuha zunaj na odprtem ognju ali v leseni peči.