Koliko zapuščenih psov letno zabeležimo v Sloveniji?

Koliko zapuščenih psov letno zabeležimo v Sloveniji? Ali je za takšno dejanje zagrožena kazen? Kateri zakoni to urejajo?

Vse to smo vprašali pristojne inštitucije. Odgovor navajamo spodaj.

»V Sloveniji je bilo v letu 2019 v zavetišča sprejetih 1.996 psov (najdeni, oddani ali odvzeti), od tega je bila dobra polovica (51 odstotkov) sprejetih psov izgubljenih in so bili vrnjeni svojim lastnikom,« odgovarjajo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Slabo polovico (42 odstotkov) psov so oddali novim lastnikom. »Majhen delež psov (štirje odstotki) je bil evtanaziran zaradi zdravstvenih razlogov, manj kot odstotek pa zaradi tega, ker so bili nevarni,« pravijo pristojni in dodajo, da sta lani dva psa od stotih v zavetišču poginila kljub veterinarski oskrbi.

»Podatkov o tem, koliko lastnikov je bilo kaznovanih zaradi prepovedanega ravnanja namerne trajne ali začasne zapustitve živali, kot to določa dvanajsta alineja 15. člena ZZŽiv, vam ne moremo posredovati, saj podatkov o postopkih ne vodimo na tak način,« pa odgovarjajo o tem, koliko ljudi kaznujemo zaradi zapustitve živali. Dodajo, da nadzor nad omenjenim členom izvaja Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), pa tudi Policija.

Kazen za prekršek je od 800 do 1.200 evrov za fizično osebo, od 2.400 do 84.000 evrov pa za pravno osebo. »Če pa je ravnanje iz prvega odstavka 15. člena storjeno naklepno in zaradi tega nastanejo posledice iz 4. člena zakona o zaščiti živali, se šteje, da gre za mučenje živali,« še dodajo na ministrstvu.

Andreja Šalamun