Aktualno

Kopanje v morski vodi je za pse priporočljivo

Mnogo ljudi morsko vodo in kopanje v morski vodi vidi kot potencialno nevarno za njihovega psa, v resnici pa je kopanje v morski vodi za pse priporočljivo.

»Kopanje v morski vodi ni problematično za pse, prej lahko trdim nasprotno – da je pravo zdravilo za celo vrsto težav s kožo pri psih, predvsem pri težavah, ki jih povzročajo glivice. Za take pse je morska voda celo priporočljiva, saj ima izrazite protiglivične lastnosti. Vsakodnevna hoja po morski vodi že po nekaj dneh privede do drastičnega izboljšanja bolezenskega stanja med prsti. Rdečina se začne umirjati in kužek si prstke bistveno manj liže,« nam razloži sogovornik, veterinar Emil Senčar, direktor Veterinarske bolnice Ptuj.

Doda, da enako velja tudi za druge procese na koži. »Vsekakor pa svetujem, da se po kopanju v morski vodi pes oprha oziroma umije v sladki vodi, saj je lahko sol na prizadetih mest na koži dražeča in spet stimulira psa k lizanju,« še pove.

Glede pitja morske vode je tako, da je psi načeloma ne pijejo; morda po nesreči med plavanjem ali igro. Popita morska voda lahko izzove drisko pri živali, ki pa se hitro umiri, če psu odredimo enodnevni post. Narobe pa je, kot poudarja sogovornik, če psa z drisko dalje normalno hranimo, kar lahko privede do resnejših težav z dalj časa trajajočo drisko, dehidracijo in podobnim.

Kaj pa morska voda in ušesa? »Kar se tiče ušes in morske vode, načeloma ni težav, saj pes s tresenjem glave odstrani odvečno morsko vodo iz sluhovodov. Če se tresenje glave pri psu po kopanju v morski vodi nadaljuje dalj časa, lahko uporabimo tekočino za čiščenje in izpiranje sluhovodov pri psih. Če vemo, da ima naš pes težave z ušesi, vsekakor vzamemo na morje omenjeno tekočino za čiščenje sluhovodov, ki jo dobimo pri svojem veterinarju. Po potrebi nam bo veterinar tudi predpisal kapljice zoper vnetje ušes. To velja predvsem za živali, ki imajo ponavljajoča se vnetja ušes«, svetuje dr. Senčar. Četudi je kopanje priporočljivo, pa naj velja, da psa nikakor ne silimo v vodo, če tega noče.

Špela Šimenc

error: Kopiranje teksta ni mogoče.