Aktualno

Kopanje v mrzli vodi le za povsem zdrave odrasle pse

Če je kopanje za pse v morski vodi poleti priporočljivo, pa moramo biti pri kopanju naših štirinožnih prijateljev v bolj mrzlih vodah, denimo v jezerih in rekah, že bolj previdni.

Kot pravi dr. vet. med. Emil Senčar, direktor Veterinarske bolnice Ptuj, kopanje psov v rekah in jezerih načeloma ni problematično za zdrave pse.

Upoštevati moramo temperaturo vode in seveda tudi zunanjo temperaturo, se pravi temperaturo zraka. Povsem drugače je, če se pes kopa v mrzli vodi jezera ali reke poleti ali pozimi. Poleti se po kopanju v mrzli vodi kužek lahko hitro segreje in posuši, drugače pa je v mrzlem zimskem času, ko te možnosti nima.

»Tudi v poletnem času se odsvetuje daljše kopanje psa v vodi, ki ima manj kot 15 stopinj, nekatere alpske reke imajo še nižjo temperaturo vode poleti in pozimi. Pri starejših psih je treba paziti na veliko temperaturno razliko; če, na primer, razgret od tekanja skoči za palico, ki mu jo je lastnik vrgel v mrzlo vodo. Tak temperaturni šok je lahko za starejše pse in pse, ki imajo kakršnekoli težave s kardiovaskularnim sistemom, nevaren. Mrzla voda namreč povzroči trenutno zožitev perifernih krvnih žil, kar lahko vodi do kolapsa in tudi smrti psa,« opozarja Emil Senčar.

Prav tako je po njegovih besedah dalj časa trajajoče kopanje v mrzli vodi nezaželeno in nezdravo za pse, ki imajo težave z lokomotornim sistemom, kar pomeni, da šepajo, težko hodijo, težko vstajajo. Še posebej to velja za pse, pri katerih so diagnosticirane bolezni sklepov oziroma mišic, na primer artritisi, artroze, miozitisi in podobno. Tudi za pse s težavami z respiratornim sistemom, pogostimi anginami, bronhitisi in pljučnicami kopanje v mrzli vodi ni priporočljivo.

»Če povzamem, kopanje in plavanje v mrzli vodi sta primerna za povsem zdrave odrasle pse, pa še tu je treba paziti, da ne traja predolgo, saj lahko zelo hitro pride do podhladitve psa. Še posebej to velja za mrzle reke in jezera v gorah s temperaturo 18 stopinj in manj. Če pa je temperatura vode nad 20 stopinj, kar v poletnem času v večini jezer pri nas tudi je, pa ni težav. V taki vodi lahko najdejo prijetno in pogosto potrebno ohladitev in osvežitev v vročih poletnih dneh vse kategorije psov,« še izpostavlja sogovornik.

Katja Željan