Kosmata druščina je Tonetu Hočevarju odpirala številna vrata

12. februarja, 2022
Blanka Markovič Kocen

Tone Hočevar, novinar in urednik, med drugim tudi prvi urednik revije Moj pes, ter dopisnik RTV Slovenija in časnika Delo, je svojo novo knjigo Kosmata druščina posvetil vsem pasjim spremljevalcem, ki so z njegovo družino živeli v Sloveniji in po svetu. 

Cankarjeva knjižnica na Vrhniki je gostila zanimivo družbo ljubiteljev psov in dobrega branja ter skupino starih televizijskih mačkov, ki so tako ali drugače stopali skozi življenje Toneta Hočevarja, ki je v iskrivem pogovoru s Primožem Sarkom predstavil svojo najnovejšo knjigo.

Pa to ni bil zgolj pogovor o knjigi, temveč potovanje po svetu, od države do države, s  celine na celino, kjer je Hočevar služboval kot dopisnik, nikoli brez štirinožnih prijateljev.

Vrhnika kot dom istrskega resastega goniča

Vrhnika ni bila po naključju izbrana za predstavitev, saj je tu, kot je povedal Hočevar, pri vzreditelju Lavrenčiču nastala ena izmed pasem, ki bi morala biti izvirno slovenska, in sicer istrski resasti gonič, vendar je po spletu okoliščin postala hrvaška avtohtona pasma.

»V Mehiki sem ugotovil, da nas je ikolje sprejelo prav zaradi psov, na Kubi pa smo zaradi njih dobili vse potrebne informacije,« je povedal gost večera, ki ga je poleg žene spremljala tudi psička Hera, bernska planšarka, ena od treh pasjih dam, ki trenutno živijo pri Hočevarjevih.

Kot zanimivost je še dodal, da so na Kubi dobermani čuvali živalski vrt pred ljudmi, da bi ob vsesplošnem pomanjkanju mesa preprečili krajo živali.

25 štirinožnih sopotnikov

V več desetletjih je na potovanjih spoznal veliko pasem in se seznanil s številnimi kinološkimi društvi in zvezami ter obiskal veliko razstav po svetu. Navkljub temu so pri Tonetu Hočevarju na enak način sprejeti vsi psi – čistokrvni in mešančki. Tudi v knjigi vsem svojim štirinožnim sopotnikom – kar 25 se jih je nabralo od rane mladosti – namenja enako pozornost.

Foto: Brane Pevec