Labradorec Lol iz Francije je prvi evropski pes, ki na sodišču pomaga travmatiziranim žrtvam

12. julija, 2021
Psi kot delovni psi vstopajo v vse sfere življenja. V Franciji so enega, dvoletnega Lol-a, zaposlili tudi na sodišču, kar je zaenkrat edinstven primer v Evropi.

Lol je ‘sodni pes’ že dve leti in sodišče v ruralnem Cahorsu v Franciji pozna kot svoj lasten dom. Njegova naloga je zagotavljati podporo žrtvam kaznivih dejanj, ki so trpeli zaradi nasilja, spolnih zlorab, …

Na idejo je prišel tožilec Frederico Almendros, ko je za podoben primer slišal v Seattlu. Prakso je prenesel na francosko sodišče in očitno zelo dobro deluje.

Lol je treniran za delo na sodišču, kar pomeni, da se vsekakor ne boji nobenih tujcev, ob njih ostaja miren, prav tako tudi ob glasnih, agresivnih izbruhih, izbruhih joka, žalosti, vpitja …

Lol-a na delo pokličejo tedaj, ko ocenijo, da bo blagodejno vplival na počutje žrtev, da jim bo pomagal spregovoriti in premostiti težke trenutke na sodišču v neposredni bližini tistega, ki jih je prizadel. Uspešen je bil pri več kot 80 obravnavah, pomaga pa tako majhnih otrokom, kot starostnikom (in vsem vmes).

Včasih žrtve uspejo spregovoriti šele tedaj, ko se zraven pojavi Lol in s svojo umirjeno energijo pomiri prisotne. Kot je še za BBC povedal omenjeni tožilec, Lol prinaša v pravni sistem človečnost in toplino.