Ljudje neznancem za sprehod oddajajo svoje pse

14. aprila, 2020
V Rusiji (najbolj strogo v Moskvi in njeni okolici) zaradi novega koronavirusa veljajo stroga pravila gibanja in zapuščanja domov. Med tiste izjeme, ki lahko za kratek čas zapustijo svoj dom, so tudi pasji skrbniki, ki lahko psa peljejo na sprehod.

Zato se je v zadnjih tednih močno povečala želja po sprehajanju psov – tudi tisti ljudje, ki psov sploh nimajo, bi jih vozili na sprehod.

Poslovno priložnost so začutili pasji skrbniki, katerim bi glede na početje slednji izraz lahko tudi odrekli. Na spletnih omrežjih se namreč najde kar nekaj oglasov ljudi, ki so pripravljeni svojega psa proti plačilu (od 7 dolarjev na uro) oddati (posoditi) neznancu, da ga pelje na sprehod. Tako neznanec dobi dozo svežega zraka v skladu z zakonom, pasji skrbnik nekaj malega zasluži, kako pa se ob vsem tem počuti pes, pa očitno nikogar ne zanima.

V Rusiji je kršenje karantene nasploh strogo sankcionirano. Pred časom so v parku policisti opazili moškega, kako je sprehajal svojega psa. ‘Ujeli’ so ga in aretirali, strpali v policijsko vozilo in ga odpeljali, moški pa je bil primoran svojega psa pustiti v parku. ” Še dobro, da je tako pameten, da je sam našel pol domov,” je dejal Iisus Vorobyov, ki se s psom v parku ni zadrževal, pač pa ga je samo prečkal na svojem dnevnem sprehodu. Ko so ga aretirali, je prosil policiste, če lahko psa odpelje domov, pa so njegovo prošnjo ignorirali.

Oddajanje ali izkoriščanje psov za sprehod pa se ni pojavilo samo v Rusiji, tudi denimo iz Španije so poročali o enakem dogajanju.