Ljudje pse v zavetišče vrnejo tudi zato, ker nekajkrat polulajo kavč

17. marca, 2021
Iz Velike Britanije poročajo, da se je med epidemijo pri njih zelo povečalo posvajanje psov iz zavetišč. Sliši se lepo, toda kar nekaj posvojenih psov se kmalu vrne.

O tem je za enega britanskih medijev spregovorila Claire Horton, nekdanja direktorica londonskega zavetišča Battersea Dogs and Cats Home, ki je željo ljudi po družbi psov med epidemijo in predvsem kupovanje psov prek spleta označila za ‘mizerno industrijo’.

Hortonova poudarja, da morajo biti razlogi, da v dom sprejmemo novo žival, vedno tehtni in pravi. Kar pa začasna osamljenost zaradi epidemije gotovo ni.

Povedala je, da je okoli 10 % psov, ki jih vzamejo iz zavetišč, kasneje tja vrnjenih. Nekateri skrbniki umrejo, drugi se ločijo, tretji se preselijo. Potem pa so tu še razlogi, ki se slišijo skoraj neverjetno – nekdo je psa vrnil, ker se ni ujemal z njegovo zofo, drugi zato, ker mu je polulal kavč in tretji zato, ker mu je zgrizel copate. Nekateri so pse posvojili na začetku epidemije, potem pa ostali brez dela in jim je skrb za psa postala preveliko finančno breme.

Na vse to je treba pomisliti, preden v dom sprejmemo novo žival. Naj bo odločitev odgovorna, tehtna in premišljena.