Ljudje se odpovedujejo psom – vzrok: visoka inflacija

17. julija, 2022

Ljudje se odpovedujejo družinskim psom, ne le tistim, ki so si jih vzeli za krajšanje časa med epidemijo, ampak tudi psom,  ki so jih posvojili veliko pred pandemijo – vzrok pa je visoka inflacija.

Pes, ki je bil pred kratkim zapuščen v Jacksonvillu na Floridi z obvestilom, da lastnik hišnega ljubljenčka ne more več obdržati, zaradi zvišanja najemnine.

Inflacija je vzrok, da ljudje svoje ljubljenčke pripeljejo in oddajo v zavetišča oz. ne morejo več posvajati psov

Centri za oskrbo živali v treh zavetiščih v New Yorku opažajo porast ljudi, ki predajajo svoje ljubljenčke, predvsem zaradi povišanih stanovanjskih stroškov in premalo cenovno dostopnih stanovanj, kjer so dovoljeni hišni ljubljenčki.

Vse višji življenjski stroški

Katy Hansen, direktorica marketinga in komunikacij v zavetišču Animal Care Centers v New Yorku je dejala, da se je v prvi polovici leta 2022 število lastnikov, ki so predali svoje hišne ljubljenčke, povečalo za 25 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Še več, ljudje ne posvajajo novih ljubljenčkov, verjetno zato, ker se stroški na vseh področjih višajo, je dodala.

Enaki problemi tudi drugje

Zavetišča v Severni Karolini, Indiani in Missouriju prav tako poročajo o manj posvojitvah in vse več sprejemov živali. Nekateri se celo bojijo, da bodo morali hišne ljubljenčke evtanazirati, zaradi prezasedenosti centrov. Monica Dangler, direktorica centra za oskrbo živali Pima v Tucsonu v Arizoni, je povedala, da čeprav zavetišče dejansko sprejme nekoliko manj živali kot leta 2019, še vedno opažajo, da prihaja veliko več psov kot pred pandemijo. Hkrati se ljudje redkeje odločajo za posvojitve psov iz centra.

Najemodajalci ne dovolijo hišnih ljubljenčkov

Druga težava v mnogih mestih je ponudba cenovno dostopnih stanovanj, kjer najemodajalci sami oblikujejo pravila in izbirajo, katere najemnike sprejmejo. Mnogi se odločijo, da ne bodo dovolili hišnih ljubljenčkov, saj lahko poškodujejo lastnino.

Skrb za živali vse dražja

Od maja 2021 do maja 2022 so se cene izdelkov za hišne ljubljenčke povišale za 8,3 %. Prav tako naraščajo cene veterinarske oskrbe. Raziskava več kot 1000 lastnikov psov, ki jo je izvedel Rover, je pokazala, da se stroški lahko zelo razlikujejo, pri čemer lastniki hišnih ljubljenčkov porabijo med 480 in 3470 $ za psa letno.

Večina lastnikov psov je poročala, da so zaradi inflacije opazili porast stroškov, povezanih s hišnimi ljubljenčki.

 

Vir: Market Watch