Lopove zopet bolj kot dizajnerske mamijo tradicionalne pasme

Kot poročajo iz Anglije in Walesa, se je v zadnjem letu skoraj podvojilo število ukradenih koker španjelov, kar štirikrat več pa je bilo ukradenih yorkshirskih terierjev.

Na dan sicer tam ukradejo v povprečju 6 psov, kot pravi raziskava angleške zavarovalnice Direct Line. Če so pred časom pasji lopovi  oprezali predvsem za dizajnerskimi pasmami, se sedaj zopet bolj iskane tradicionalne pasme.

Dobra novica pa je, da je kraja domačih živali v lanskem letu v primerjavi s prejšnjimi leti padla za 23 % in to je prvi tovrsten padec v zadnjih šestih letih! Okoli 600 živali manj so ukradli v letu 2018 kot leto prej, po statistikah pa so najbolj želene pasme med pasjimi lopovi čivave in staffordshirski bulterierji.

”Opogumljajoče je videti, da število ukradenih psov pada. Obstaja pa zopet tveganje za porast, kajti aprila je v veljavo stopil t.i. Lucyjin zakon, ki prepoveduje (pre)prodajo mladičkov tretjim osebam. To bi lahko pasje tatove spodbudilo k drastičnim ukrpeom,” je dejala Eva Sandstra-Bennet, vodja za zavarovanje živali pri omenjeni zavarovalnici.