Aktualno

Majhni psi vedno bolj priljubljeni

mali kuza
Podobno kot v mnogih drugih evropskih državah se tudi v Sloveniji povečuje število majhnih psov, tako pasemskih, kot tudi mešančkov. Psi so dandanes predvsem družabniki in spremljevalci, ki živijo v tesnem sožitju s svojimi ljudmi in z okoljem. Za tak način življenja pa so pasji malčki veliko bolj primerni kot večji psi.

Veliko je pozitivnih točk, ki govorijo v prid majhnim psom. Naj povemo, da med manjše pse štejemo tiste, ki imajo telesno (plečno) višino do 35 cm in telesno težo do 15 kg.

Prednosti majhnega psa:

  • Več stikov

Majhen psiček zbuja pri ljudeh pozitivna čustva in skoraj nihče se ga ne bo bal. Ko bomo z njim na sprehodu, nas bo marsikdo prijazno ogovoril, deležni bomo predvsem prijaznih pogledov in pripomb.

  • Lažje prevažanje v javnih prometnih sredstvih

Majhen kuža (ponavadi s težo do 5 kg) lahko potuje v letalu skupaj z nami v potniškem delu. Imeti ga moramo v primerni torbi, let s kužkom pa moramo prijaviti, saj ga mora družba odobriti (doplačilo cca. 50 evrov). Kuža lahko brez težav potuje z nami v vlaku, avtobusu in taksiju (taksisti so do majhnih kužkov bolj prizanesljivi). Tudi v hotelu so manjši psi bolj dobrodošli. Ko gremo na dopust, ga lahko skoraj povsod vzamemo s seboj …

  • Sopotnik v avtu

Vsak tretji pasji skrbnik mora velikost in obliko avtomobila podrediti velikosti svojega psa. Majhnega psa pa lahko varno in dovolj udobno peljemo v vsakem, tudi v najmanjšem avtomobilu.

  • V nakupovalnih centrih

V Sloveniji psi v nakupovalnih središčih niso povsod dobrodošli tako, kot marsikje drugje v naši soseščini. Seveda pa bomo imeli precej manj težav, če pridemo v lokal z majhnim psom, kot s kakšnim velikim. Če imamo psička v torbi, pri vstopu v različne javne prostore skoraj nikoli ne bomo imeli težav – take so vsaj moje izkušnje.

  • Življenje v višjih nadstropjih

Z majhnim kužkom življenje v stolpnici, tudi v majhnem stanovanju, ni naporno. Ne bo nam z repom prevračal vaz z rožami ali kozarcev s klubske mizice. Tudi če bo dvigalo pokvarjeno, ne bo težav, saj ga bomo lahko nesli v naročju. Če ima zdrave sklepe in je v dobri telesni kondiciji, pa bo pot po stopnicah zmogel tudi s svojimi nogami.

  • Sprehajanje

Majhen kuža se bo lahko izdatno razgibal na zelenici ob stolpnici, saj za to potrebuje veliko manj prostora kot večji pes. Mora pa biti dovolj vodljiv in ubogljiv, da se bo na klic odzval tudi tedaj, ko bodo nanj delovali močni zunanji dražljaji. Ne smemo pozabiti, da tudi mnogo manjši kužki potrebujejo daljše sprehode.

  • Prihranek energije

Ko bomo na sprehodu z majhnim kužkom, se bomo lahko prizanesljivo nasmehnili sosedu, ki ga na povodcu ”vleče” njegov veliki pes. Naš kuža, ki nam sega le do meč, lahko tudi malce povleče, pa zaradi tega ne bomo izgubili ravnotežja. Brez težav ga bomo obvladali tudi takrat, ko bo na ”flexiju”.

  • Ljubkovanje

Že stari Grki in Rimljani so imeli svoje majhne psičke za ljubkovanje, sproščanje, za zabavo in tudi za to, da so jih greli. Tudi dandanes mnogi psički delijo s svojimi ljudmi kavč in celo posteljo. Dokazano je, da dotik s psom sprošča pozitivno energijo, za nekatere kužke pravijo celo, da imajo zdravilen učinek pri različnih zdravstvenih težavah.

  • Na delovnem mestu

Vse več je skrbnikov, ki vzamejo svojega majhnega psa s seboj na delo. Celo pod pisalno mizo je zanj dovolj prostora. Pametni delodajalci tega ne preprečujejo, saj vedo, da kuža ustvarja boljše ozračje in da pozitivno motivira sodelavce. Dokazano je, da tudi obiskovalci ali stranke (razen res zelo redkih izjem) pozitivno sprejemajo navzočnost psa. V odmoru za malico ali za kosilo pa je ponavadi dovolj časa, da psička odpeljemo na odpravljanje fizioloških potreb.

  • Manj stroškov

Če smo na tesnem z denarjem, bomo precej lažje shajali z majhnim kužkom. Pomembno pa je, da ga ne razvadimo preveč pri hrani. V vsakem primeru majhen kuža poje znatno manj kot večji. Poleg tega ne bo uničil toliko igrač, ne potrebuje velike transportne kletke in ne bo vsak dan zaužil velike umetne kosti za žvečenje. Tudi ovratnica in povodec imata pri manjšem psu daljšo življenjsko dobo.

Avtor: Jože Vidic

error: Kopiranje teksta ni mogoče.