Med običajnim sprehodom nas je Darky šokiral s svojo reakcijo na poštarja

Darky je bil eden izmed tistih velikih črnih psov, ki so znani po tem, da so težje posvojljivi. Zaradi črne barve so pogosto spregledani.

Za nas sprehajalce je bil Darky eden tistih psov, ki v naših srcih pustil poseben pečat.

Navkljub vsem reakcijam, ki smo jim bili psi psih v zavetišču vajeni, nas je Darky nekega dne šokiral s svojo reakcijo po tem, ko se je mimo nas pripeljal poštar na motorju.

 

Darky je bil v zavetišču znan kot posebej umirjen pes z izjemno nežnim karakterjem. Če smo bili pri večini vajeni vlečenja na povodcu in viška energije, je bil on s svojo elegantno hojo vedno nekje v ozadju. Tistega dne smo se odpravili na sprehod kar trije sprehajalci in nihče ni pričakoval takšnega šoka. Izza ovinka je po cesti mimo pripeljal poštar na motorju. V trenutku, ko ga je Darky zagledal je otrpnil, se vrgel po tleh v travo in se začel nenadzorovano tresti. Za nekaj sekund je postal popolnoma odsoten. Česa podobnega nismo doživeli še nikoli do tedaj. Prizor je bil naravnost grozen.

K sreči je Darky takoj po tem, ko se je motorist oddaljeval, prišel k sebi in nadaljeval pot, brez posebnosti. V šoku smo ga odpeljali nazaj v njegov boks in v evidenčni list zabeležili dogajanje. Ta reakcija je bila odraz panike in strahu, kdove kaj vse je moral s svojem življenju preživeti, da se je njegovo telo naučilo »izklopiti« ob soočanju z nevarnostjo.

K sreči je bil Darky kmalu posvojen, v nov dom, kjer je sicer že bival en pes. Tam so se nato v resnici pričele kazati vedenjske težave, povezane s strahom in negotovostjo. Darky je bil zato na trenutke precej nepredvidljiv in v določenih situacijah je tudi zarenčal. Posvojitelji so namesto obupa, energijo vložili v iskanje rešitev in v izbiro prave pasje šole ter tako rešili večino njegovih vedenjskih težav. V poletnih mesecih so se nam že oglasili iz skupnega dopusta, kjer je Darky tudi prvič zaplaval v morju.

Psi iz zavetišča imajo resda neznano preteklost, ki je ponavadi polna žalostnih situacij. Vendar jim lahko z nekaj znanja, volje in časa, pokažemo, da je lahko svet tudi drugačen in lep.