Mesec november je mesec posvajanja seniorčkov

Psi v zavetišču pristanejo iz različnih razlogov, skupno vsem je le to, da je soočanje z novim okoljem in vonjavami zanje nedvomno stresno. Še posebej za seniorčke.

Psi najrazličnejših karakterjev in starosti se različno prilagodijo na situacijo, v kateri so se znašli. Sposobnost prilagajanja je odvisna od preteklih negativnih ali pozitivnih izkušenj. Mlajši psi načeloma bolje prenašajo spremembe kot starejši psi. Le-ti so v najranljivejših letih bolj dovzetni za bolezni povezane s stresom, kot mlajši psi.

Seveda je dejstvo tudi to, da psi, ki so sprejeti v zavetišče, tja prihajajo iz različnih situacij. Nekateri so imeli ljubljeno osebo, ki jih je zapustila, svojci pa niso bili sposobni skrbeti zanje, spet drugi so v zavetišču pristali zaradi odvzema inšpekcije. Redko so starejši psi najdeni izgubljeni in brez ustreznega čipa za prepoznavo lastnikov. Zgodi se tudi, da so starejši psi v zavetišče oddani namenoma in sicer iz različnih razlogov s strani skrbnikov.

Starejši psi, ki so izgubili svojo ljubljeno osebo, se znajdejo v nezavidljivi situaciji. Ni jim jasno, zakaj njihove osebe nenadoma ni več, ni jim jasno, da se bo njihovo dosedanje življenje za vedno spremenilo. Dejstvo je, da žal ti psi ponavadi obtičijo v zavetišču, saj zanje ni posebnega zanimanja. Ljudje se v strahu, da bi se na posvojenega starejšega psa navezali, nato pa bi jih hitro zapustil, izogibajo posvojitev starejših psov. Drug razlog je lahko strah pred predvidenimi večjimi stroški zdravljenja v primeru pojava s starostjo povezanih bolezni. Ponavadi se posamezniki izogibajo posvojitvam starejših psov tudi zaradi stereotipa, da večino časa prespijo, čeprav lahko marsikateri skrbnik seniorčka potrdi ravno nasprotno.

Med vsemi predsodki ljudje vmes pozabljajo oz. spregledajo pomembno dejstvo, da nas seniorčki učijo novih vrednost. Le ti živijo za trenutek, ki jim je dan. Ne ozirajoč se na žalostno preteklost ali morda celo negotovo prihodnost. Vsak ima izoblikovan dobro dodelan značaj in v svoji luči so prav simpatični, ko želijo vedno uveljaviti svoj prav. Posvojitev seniorčka je hvale vredno dejanje in nam lahko za vedno spremeni naš pogled na svet. Vse malenkosti, ki se nam pred tem zdijo pomembne ob oskrbi seniorčka postanejo le še sprotni izzivi, družba seniorčka pa nam je v vsak dan znova v ponos in veselje.

Katjuša Rajovec, Zavod Muri