Aktualno Pogovor

Mirko Flere: Pred 40 leti smo šolali pse z verige, danes je večina »kavč psov«

Mirko Flere je z dušo in telesom kinolog že od zgodnje mladosti. Nikoli ne odstopa od svojih načel šolanja psa, pogreša pa sisteme šolanja in boljše znanje inštruktorjev.

Različni načini šolanja, a brez sistemov

V 80-ih letih je Flere z dobermanom stopil v resnejše tekmovalne vrste v Kinološkem društvu Ljubljana in kmalu postal inštruktor. Dokaj hitro se je okoli njega nabrala skupina vodnikov, ki so, tako kot on sam, imeli tekmovalne ambicije. »Sledilo je kvalitetno skupinsko delo, ki je tudi z rezultati na tekmovanjih pokazalo, da nekaj znanja  le imam. Vedno sem iskal novega znanja, ki sem ga s pridom pridobival v tujini in doma na raznih strokovnih seminarjih,« pove sogovornik.

V vseh letih inštruktorskega dela je Flere ugotovil, da v šolanju psov ni sistemov, ampak so le različni načini učenja, prilagojeni pasmi psa in njegovemu vodniku. Pasme psov so bile pač v vseh letih razvoja družbe načrtno vzrejene za potrebe ljudi.

»Internetni strokovnjaki« in nesrečni psi

»Ko danes opazujem delo mlajših kolegov in v njihovih rokah vidim kliker, hrano, igračo in še povodec, zraven pa nesrečnega psa, ki ne ve, kaj naj dela in posluša, mi je kar težko pri srcu. Oprostite izrazu, to so zame ‘internetni strokovnjaki’, ki so nekaj videli in prebrali, v praksi pa teh stvari ne znajo uporabiti.

Preizkusi znanja inštruktorjev niso dovolj zahtevni

Ob preizkusu znanja se po sogovornikovem mnenju takoj vidi kvaliteta šole. »Na žalost ugotavljam, da strokovnost inštruktorjev v državi pada, kar je posledica premalo izobraževanja in prenizkih zahtev pri preizkusih njihovega znanja.«

Kinologija nekoč in danes

Med kinologijo pred štiridesetimi leti in danes je velika razlika, poudarja Mirko Flere. »Takrat smo dobili v šolo pse z verige, danes je tri četrtine ‘kavč psov’ in jim je res treba skrbno prilagoditi način šolanja. V evropskem kinološkem prostranstvu ni dosti drugače, saj mi prijatelji povedo, da se tudi drugod po stari celini ukvarjajo s podobnimi problemi.

Mirko Flere pravi, da bo letos s preostalimi in nekdanjimi člani praznoval 100-letnico KD Ljubljana. V društvu sicer Flere še vedno skrbi za izvedbo vsakoletne mednarodne tekme v spomin g. Dreniga in poskuša mladim kinologijo prikazati kot zdrav šport.

 

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.