Mož, ki je ustvaril labradoodla: ”Ustvaril sem katastrofo in žal mi je za to”

7. februarja, 2021
Dizajnerske pasme so pričele nastajati, ko so križali dve čistokrvni pasmi. Ena izmed njih je tudi labradoodle, ki ga je v 80. letih ustvaril Wally Conron.

Veliko t.i. dizajnerskih pasem vključuje kodra, ki naj bi bil hipoalergen. Tako je razmišljal tudi Avstralec Wally Conron, ko mu je šef dal v 80. letih zanimivo nalogo.

Za slepo gospo iz Havajev, ki potrebuje psa pomočnika, je treba najti psa, ki bo tudi hipoalergen, saj ima njen mož močno alergijo. Nič lažjega, si je mislil Conron, in se odločil za kodra. V treh letih je kar 33 kodrov skušal trenirati za psa pomočnika, toda nihče izmed njih ni opravil testa.

Gospa s Havajev je psa potrebovala čimprej, zato je Conronu šef že močno ‘dihal za ovratnik’. Obupano se je lotil načrta B, ki je bil križanje psičke pasme labradorec in samca pasme koder. Rezultat je bilo leglo treh mladičkov. Conron je bil prepričan, da jih bo zlahka oddal v nove družine, kjer bodo počakali do pravega časa za resen trening. Toda nihče ni želel križanca.

Tako se je Conron odločil za potezo, ki je bila usodna. Šel je v oddelek marketinga in jim naročil, naj javnosti sporočijo, da je ustvaril novo pasmo, ki se imenuje labradoodle. Novica je šla v svet in v naslednjih tednih so jim telefoni skoraj pregoreli, toliko je bilo klicev ljudi, ki bi radi novo pasmo. Psa, ki ni alergen in ki je odličen pes pomočnik – vse to naj bi labradoodle bil.

Toda križanje dveh čistokrvnih pasem še ne pomeni, da bo nastal pes z najboljšimi lastnostmi obeh. Da ti psi nimajo predvidljivih karakterjev in lastnosti je hitro ugotovil tudi Conron. Nastali psi nove pasme so imeli lahko med seboj povsem različne tipe dlake. Prav tako labradoodle ni nujno hipoalergena pasma. Conron je ustvarjene pse na testiranje peljal na Havaje k možu omenjene slepe gospe, ki je imel močno alergijo. Izmed treh psov, se alergijska reakcija ni sprožila samo pri enem. V naslednjem leglu, ki ga je ustvaril Conron, je bilo 10 mladičkov, le trije so bili hipoalergeni.

”Danes pa ljudje vzrejajo in prodajajo to pasmo kot hipoalergeno, v resnici pa tudi testiranja ne opravijo,” je kritičen Conron in doda, da ljudje te pse prodajajo dražje kot čistokrvne, pa ima v resnici ogromno teh psov težave z očmi, boki, epilepsijo …

”Odprl sem Pandorino skrinjico, to sem naredil. Veliko ljudi vzreja samo za denar, za pse jim ni mar,” pravi Conron, ki je labradoodla odsvetoval celo predsedniku Obami, ko se je zanimal zanj.

Wally Conron danes velja za začetnika ‘pasme’ labradoodle, toda na to ni ponosen. Pravi, da je ustvaril katastrofo, da je naredil veliko škode res dobrim vzrediteljem in spodbudil delo šarlatanov.

Sam nima labradoodla, pač pa mu dneve lepšata dva labradorca.