Na dubajsko letališče poslali pse, trenirane za odkrivanje covid-19

17. avgusta, 2020
Vsi potniki, ki vstopijo v združene arabske emirate morajo predložiti negativen test na covid-19, ki ne sme biti star več kot 96 ur.

Potniki, ki prihajajo iz držav z visokim tveganjem in tisti, ki kažejo kakršnekoli simptome, so deležni še temeljitega pregleda na letališču. Zaposleni so v teh dneh pri tem dobili pasjo pomoč.

Na letališče v Dubaju so namreč poslali pasje pomočnike, ki virus zavohajo s kar 92 % natančnostjo. Gre za neinvazivno metodo, ki poteka tako, da zaposleni potnikom vzamejo vzorec znoja, ki ga nato ‘preučijo’ psi. Med vzorcem, psom in potnikom ne prihaja do neposrednih stikov. Če pes potrdi okužbo, tega potnika čaka še klasično testiranje.

Po Evropi se že nekaj mesecev strokovnjaki trudijo izuriti pse za odkrivanje koronavirusa. O tovrstnem šolanju v Angliji smo že pisali, pred nedavnim pa so izsledke zanimive raziskave objavili tudi Nemci. Na hanoverski veterinarski univerzi so trenirali vojaške pse za odkrivanje koronavirusa in končni rezultati so bili osupljivi. Psi si virus zavohali s kar 94 % natančnostjo (157 pravilno odkritih pozitivnih testov, 792 pravilno ‘odkritih’ negativnih testov in 33 napak).