Aktualno

Na Hrvaškem stopil v veljavo zakon: Višje zaporne kazni za mučenje in zapuščanje živali

foto: adobestock
Z 2. aprilom so začele veljati spremembe Kazenskega zakonika, ki bodo prinesle dolgo pričakovane pozitivne spremembe na področju zaščite živali.

Po sklepu hrvaškega parlamenta se zvišujejo kazni za mučenje živali, za zapuščanje živali pa uvaja zapor.

Kakšne kazni konkretno čakajo tiste, ki bodo grdo ravnali z živalmi, si lahko preberete v članku, kjer smo napovedali spremembe zakonodaje na Hrvaškem.

Promocijsko sporočilo

Mučenje in zapustitev živali lahko zdaj na Hrvaškem prijavijo direktno policiji

»Ministrstvu smo izjemno hvaležni, da je sprejelo naše predloge in s tem naredilo zgodovinski korak naprej pri zaščiti živali na Hrvaškem. Naš cilj je bil vključiti določbe, ki bodo delovale preventivno, in zdaj je pomembno, da vsi ukrepamo, da se bodo izvajala tudi v praksi!«, so zapisali v društvu Prijatelji životinja (Prijatelji živali) Hrvaške na svoji Facebook strani.

Občanom ne bo več treba čakati, ali se bo veterinarska inšpekcija odzvala na prijavo zapustitve, ampak bodo lahko tistega, ki bo žival zapustil, takoj prijavili policiji.

V društvu so prepričani, da bodo s tem pospešili postopek in lažje dokazovali dejanje zapustitve. »Pričakujemo tudi, da bo vsakdo pred nakupom živali premislil, ali ima dovolj denarja, časa in znanja, da bo zanjo skrbel več let. Bolj odgovorni bodo tudi glede nadzora vzreje in sterilizacije živali namesto zapuščanja mladičev.«

Vir: Green Hr

error: Kopiranje teksta ni mogoče.