Na ogled 25 ganljivih portretov živali

18. oktobra, 2018
Na Ljubljanskem gradu je na ogled fotografska razstava National Geographica, ki prikazuje 25 ganljivih portretov živali v ujetništvu.

Fotograf Joel Sartore po vsem svetu fotografira živali v ujetništvu. Njegov cilj je upodobiti čim več pripadnikov živalskih vrst, ki živijo v ujetništvu, saj se lahko zgodi, da bodo nekatere med njimi za vselej izginile. Njegov resnični namen pa je, da bi se ljudje ob opazovanju teh ganljivih portretov zganili in kaj naredili za to, da živali ne bi izumrle. »Želim si, da bi zbudil pozornost ljudi, da bi se zaljubili v te živali in kaj ukrenili,« pravi Sartore.

Portret Joela Sartoreja; Pri fotografiranju v živalskem vrtu je mladič dimastega leoparda fotografu splezal na glavo. Te leoparde, ki živijo v azijskih tropskih gozdovih, nezakonito lovijo zaradi krzna s čudovitimi vzorci. FOTOGRAFIJA: GRAHM S. JONES, ŽIVALSKI VRT IN AKVARIJ V COLUMBUSU, ZDA (vir: www.ljubljanskigrad.si)

Projekt Photo Ark se je pričel že leta 2006. Takrat je Sartore svoje dotedanje delo, ki je bilo predvsem fotografiranje živali v naravi, zamenjal za fotografiranje živali v ujetništvu. Gre za plod sodelovanja med Sartorejem in društvom National Geographic Society.

Živahen trimesečni šimpanzji mladič v živalskem vrtu Lowry Park v Tampi (ZDA). FOTOGRAFIJA: JOEL SARTORE, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK (vir: www.ljubljanskigrad.si)

Razstava bo na ogled od 18.10.2018 do 13.1.2019, v Galeriji S na Ljubljanskem gradu. Kustos razstave je Arne Hodalič.

Na prvi fotografiji: Radovedna polarna lisička v živalskem vrtu v Great Bendu v Kansasu (ZDA). FOTOGRAFIJA: JOEL SARTORE, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK (www.ljubljanskigrad.si)