Na Švedskem evtanazirali 16 ilegalno pretihotapljenih pasjih mladičkov

Epidemija pušča svoj davek tudi na nič krivih živalih. Grozljiva vest prihaja iz Švedske: evtanazirali 16 elegalno pretihotapljenih mladičkov.

V času epidemije se je močno razširil črni trg z pasjimi mladiči. Kot je povedal namestnik vodje mejne zaščite na švedski carini, Håkan Hansson, je tako tudi na Švedskem, kamor prihajajo psi predvsem iz Madžarske, Poljske in Romunije. Pri tem gre za velik zaslužek tihotapcev, za zdravje in dobrobit psov pa v tej verigi ni nikomur mar.

Pred kratkim so švedski cariniki na meji v enem izmed avtomobilov odkrili 16 pasjih mladičev (na videz podobnim francoskim buldogom) v izjemno slabem zdravstvenem stanju. Potovali so dolge ure brez hrane in vode. Ko so na meji želeli preveriti dokumente, so hitro ugotovili, da gre za črni trg in da mladiči nimajo ustreznih dokumentov. Voznik avtomobila psov ni želel vrniti nazaj v izvorno državo (kot to določa EU zakonodaja), zato so vseh 16 evtanazirali.

Zato velja poziv za vse kupce psov – dobro preverite, od kod prihaja pes in izberite odgovornega vzreditelja. Ta vam bo stal ob strani in pomagal z nasveti ter kar je najpomembnejše – dobili boste zdravega psa. Tistih nekaj 100 evrov, kolikor se ‘prihrani’ z nakupom na črno, se prav nikoli ne obrestuje. Le z odgovorno odločitvijo vseh pasjim skrbnikov se bo kaj premaknilo in bodo nekoč – upajmo – tako grozljive zgodbe del preteklosti.