Na veterinarski fakulteti pričeli s testiranjem živali na koronavirus

10. junija, 2020
Pred nekaj dnevi so na straneh Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani objavili informacijo, da so pričeli s testiranjem živali na koronavirus (okužbo SARS-CoV-2).

”Kot kaže, so za okužbo z virusom najbolj dovzetne mačke in beli dihurji, manj pa psi. Lastniki naštetih in drugih živalskih vrst lahko živali pripeljejo na Veterinarsko fakulteto, kjer jim bomo odvzeli ustrezne vzorce (bris nosu in žrela ter vzorec krvi), ki jih bomo uporabili za dokazovanje virusa z molekularnimi metodami in odziv na morebitno okužbo,” so zapisali.

In še, da je testiranje za žival minimalno stresno, svetujejo pa ga predvsem tistim lastnikom, ki so virus preboleli in bili ob tem v stiku s svojo živaljo. Za te lastnike je testiranje tudi brezplačno, za vse ostalo pa je na voljo plačljivo testiranje.

Testiranje je pomembno zato, kot so še zapisali, ker je o novem koronavirusu še veliko neznanega, zato so vse tovrstne raziskave, ki bodo  pojasnile načine okužbe, poti prenosa virusa, obstojnost virusa v okolju in način delovanja virusa, izjemnega pomena.

Več pa na straneh ljubljanske veterinarske fakultete.