Nasveti za sprehajanje psov v vročih dneh: Za toplotni udar ni treba, da je pes zaprt v avtu!

13. julija, 2023

“Da pes doživi toplotni udar, ni treba, da je poleti zaprt v avtu. Niti ni treba, da je pes izpostavljen žgoči vročini, dovolj je že soparno vreme. Predvsem za kratkogobčne pasme pa je že sprehod okoli bloka lahko preveč,” opozarja Zavod Psi & Mi –  center za sodobno vzgojo psov.

Nasveti za sprehod v vročih dneh

Ne glede na to, kako kratek je izhod, priporočajo, da so sprehodi zgodaj zjutraj (pred 6. uro zjutraj) in pozno zvečer (po 20. uri zvečer), med 6. in 20. uro pa samo kratki izhodi za opravljanje potrebe.

“Bodite pozorni, kako hitro hodite, in se poskusite prilagoditi hitrosti vašega psa. Po vročini, za večino psov udobno pomeni počasna hoja,” še dodajo. Na sprehodu delajte redne postanke, pustite psu, da se ustavi, se nadiha in spočije.

Pes naj hodi po senci in travi; izogibajte se asfaltu, predvsem asfaltu brez sence! Obvezna oprema je voda. vedno imejte vodo s seboj

Se pes sprehodu upira?

Bralka se je na nas obrnila z vprašanjem, kaj storiti, če se pes takoj, ko prideta ven, uleže in noče nikamor.

“Če se pes uleže takoj, ko je zunaj, ima za to dober razlog. Lahko je zanj še vedno prevroče, lahko je bolečina, lahko je utrujenost. Vročina je tako za pse kot za nas velik stres in zahteva od telesa velik napor, da se ohlaja,” odgovarjajo na zavodu Psi & Mi.

Psa ne silite v sprehod, poudarijo, saj z uleganjem jasno sporoča, da ne zmore. “Namesto tega se ustavite zraven njega ali se usedite na prvo klop ter mu pustite, da leži. Če imate v stanovanju klimo, je prehod iz hladnega stanovanja ven lahko tudi temperaturni šok in potrebuje nekaj časa, da se prilagodi. Velika verjetnost je, da bo čez nekaj časa vstal in se počasi sprehodil do prve trave ali drevesa, da se olajša. To je popolnoma dovolj in, če želi, se po tem lahko odpravite nazaj domov,” še svetujejo.