Nasveti za varno vožnjo s psom

1. julija, 2021
Sploh ni pomembno, če gre za vikend oddih, pravi dopust ali enodnevni izlet – vedno moramo poskrbeti, da bo vožnja varna in prijetna izkušnja za psa.

Še toliko bolj moramo biti na to pozorni poleti, ko pregreta pločevina, čeprav klimatizirana, lahko zelo oteži potovanje.

Na pot vedno ob primernih urah

Če se le da, se na pot odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Izognili se boste gneči in največji vročini, kar je velika prednost, ko se na pot odpravljate s psom.

Raje z bolj praznim kot polnim želodcem

Če se le da, psu pred vožnjo ponudite le manjši obrok, saj lahko poln želodec doprinese k slabosti. To ni nujno in ne velja za vse pse; če se pes sooča s hudo potovalno slabostjo, vam lahko veterinar predpiše tudi ustrezne tablete za to nadlogo.

Dovolj postankov

Ob daljših vožnjah planirajte postojanke na približno 2 uri, da lahko pes raztegne tačke in opravi potrebo, počitek pa bo dobro naredil tudi vam. Na počivališčih imejte psa vedno in brez pogojev tudi na povodcu.

Ne pozabite na vodo

Zlasti v poletnih dnevih, saj lahko ob visokih temperaturah hitro pride do dehidracije. Steklenico z vodo imejte zato vedno pri roki, tudi če greste na izlet samo za ovinek, saj nikoli ne veste, kdaj boste obtičali v nepričakovani gneči in takrat je lahko voda odrešilna – tako za vas kot za vašega psa.

Varnost psa v avtu

Boks ali pas? V resnici je to stvar odločitve skrbnika in seveda tega, kaj psu ustreza. Vsekakor pa morate tudi v avtu poskrbeti za omejeno gibanje psa, saj je to varno za oba.

Če pes ni navajen na vožnjo, ga se morate sprva soočiti s tem izzivom – začnite s krajšimi vožnjami v avtu, najprej po parkirišču, potem do konca ulice, pa do sosednjega mesta in tako naprej, dokler pes vožnje ne sprejme kot nečesa “naravnega”. Prve podvige vedno zaključite na pozitiven način, s priboljškom ali igro, ko boste že toliko napredovali, da boste z vožnjo prišli do želene destinacije, pa bo sprehod na izletu že tako ali tako najboljša nagrada!

Lena Gregorčič