Nekdanjemu marincu Penu uspelo iz Afganistana evakuirati vseh 200 živali!

1. septembra, 2021
vir: https://www.nowzad.com/
Pisali smo že o tem, kako se je nekdanji marinec Pen trudil iz Afganistana rešiti 200 živali. Uspelo mu je!

Paul ‘Pen’ Farthing je nekdanji britanski marinec, ki je v Afganistanu v Kabulu pred leti ustanovil zavetišče za živali, imenovano Nowzad. Ko so Afganistan skoraj čez noč zajeli talibani, za živali ni bilo milosti in njihova edina rešitev je bila pobeg z letalom.

Že ljudje so se izjemno težko vkrcavali na evakuacijska letala, za 200 psov in mačk pa se je to zdela misija nemogoče. A Pen jih je uspel pripeljati vse do letališča, potem pa tam ure in ure čakal ob talibanski zapoti in se bal trenutka, ko bodo živali pričele umirati od vročine. Pa so skoraj umrli od bombnih napadov …

Čeprav je vse skupaj spominjalo na žalosten konec, je Penu uspelo! Operacija ‘Ark’, kot so jo poimenovali, je bila 27. avgusta uspešno zaključena, ko se je vseh 200 živali vkrcalo na letalo in odletelo proti Veliki Britaniji, kjer številne med njimi že čakajo novi posvojitelji.

Kot je Pen povedal ob pristanku na londonskem letališču, so njegova čustva zelo mešana, predvsem pa, da čuti veliko žalost zaradi tega, kar se dogaja v Afganistanu.