Nemški laboratorij groze, kjer so mučili živali, se zopet odpira

31. avgusta, 2020
Konec lanskega leta so v javnost prišli zares šokantni posnetki mučenja živali iz nemškega laboratorija za farmakologijo in toksikologijo LPT v Hamburgu.

Opice, priklenjene za vratove, so kričale na ves glas, psi in mački pa so umirali na popolnoma krut način. Posnetki so prišli v javnost, ko jih je objavilo tamkajšnje društvo za zaščito živali Soko Tierschutz , ki je delovalo v povezavi z Cruelty Free International. Eden izmed prostovoljcev se je pod pretvezo zaposlil v laboratoriju in pridobil posnetke.

Po njihovi objavi so se na nemške ulice zgrnili protestniki in v začetku januarja 2020 so oblasti laboratorij zaprle in pričele s preiskavo. Peticijo za trajno zaprtje laboratorija je podpisalo več kot 1,2 milijona ljudi.

Toda kot vse kaže, bo laboratorij groze po sodni bitki v kratkem lahko ponovno pričel delovati. Dovoljenje je dobil eden izmed laboratorijev mreže LPT (LPT Neugraben), kjer so delali poskuse na miših in podganah. Kruti posnetki pa so prišli iz njihovega laboratorija v Mienenbüttelu, ki ostaja zaprt. Kljub temu pa so živalovarstvene organizacije zelo zaskrbljene, da bodo odprtju sledili tudi drugi laboratoriju in da se bo mučenje nadaljevalo.

Sodišče naj bi se tako odločilo sredi julija zaradi kadrovskim sprememb, ki so jih uvedli v laboratoriju in dokazov, da živali ne bodo več trpinčili. Aktivist za pravice živali Friedrich Mülln je za standard.co.uk povedal, da je ponovno odprtje tega laboratorija ‘škandal’: ”Očitno je, da je denar, ki ga prinesejo poskusi na živalih, več vreden od pravic in zaščite živali in ljudi.”

Država pa obljublja boljšo zaščito živali na državni ravni ter izboljšanje zaščite laboratorijskih živali.