Norveška že prepovedala vzrejo teh 2 pasem psov

21. februarja, 2022

Norveška je v začetku leta prepovedala vzrejo dveh pasem psov, in sicer Cavalier King Charles španjelov in (angleških) buldogov.

Cavalier King Charles španjeli so dovzetni za bolezen srčne mitralne zaklopke, ki prizadene številne pse omenjene pasme do petega leta starosti in skoraj vse do starosti 10 let. Buldogi imajo pa težave z dihanjem. Norveško združenje za zaščito živali trdi, da vzreja psov z znanimi zdravstvenimi težavami krši državni zakon o dobrem počutju živali, zato so vzrejo obeh pasem prepovedali.

Katere pasme so največje žrtve vzreje zaradi videza in priljubljenosti?

Norveška vodilna na področju dobrega počutja živali

Paul McGreevy, profesor vedenja in dobrega počutja živali na UNE v Avstraliji, je dejal, da je novica o prepovedi vzreje nekaterih pasem zaradi dobrega počutja živali morda presenečenje, vendar je bila to tema razprav med veterinarji in živalskimi etiki že desetletja.

»Upam, da bo odločitev Norveške spodbudila pozive k bolj etični vzreji psov.« A po drugi strani je znano, da Cavalier King Charles španjeli niti približno niso tako ogroženi kot buldogi, ki sodijo med brahicefalične pasme s kratkim smrčkom. »Brahicefalične pasme umirajo mlajše, živijo za 30 odstotkov krajše življenje,« še pojasni profesor.

 

Vir: ABC News