Aktualno

”Občutki, ko držiš v rokah malo kepico, so neopisljivi”

foto: Neca Jerkovič
V aktualni številki Mojega psa tokrat pišemo o odgovorni vzreji. Pogovarjali smo se z Neco Jerkovič, veterinarko in vrhunsko vzrediteljico.

Takole Neca opiše, kaj njej pomeni, prinaša vzreja psov:

»Vzreja me izpopolnjuje in osrečuje. Težko opišem, ampak ko te enkrat potegne v svoje kremplje, greš težko iz tega. Vsakega legla se veselim kot prvega, rojstvo mladičev je vedno poseben dogodek (čeprav včasih lahko tudi težak) in občutki, ki te prevzamejo, ko v rokah držiš malo kepico, so neopisljivi. Posebna je tudi vez s psico, ki se v tem času ustvari. Gre za zaupanje na najglobljem nivoju. Ko imaš za sabo že nekaj legel, se sicer vse bolj zavedaš, kaj vse gre lahko narobe. Ampak znaš tudi hitreje ukrepati. Kljub vsej lepoti, ki jo vrhunska vzreja prinaša, bi rekla, da moraš imeti kar debelo kožo. Definitivno pa je izjemno, koliko čudovitih ljudi spoznaš. Stkejo se prijateljske vezi, ki pogosto trajajo celo življenje.« (Neca Jerkovič, dr. vet. med, vzrediteljica velikih švicarskih planšarskih psov)

Poglobljen prispevek o tem, kakšna je odgovorna vzreja, kaj prinaša s seboj in kaj pomeni za bodoče pasje skrbnike, si preberite v aktualni številki revije Moj pes