Aktualno

Obisk zobozdravnika: sproščena izkušnja, ko je v naročju terapevtska psička!

foto: Andrej Križ

Strah pred zobozdravnikom je pogosto prisoten tako pri otrocih kot odraslih in prav s pomočjo terapevtskega psa lahko postane obisk zobozdravnika prijetnejša izkušnja.

Ksenija Božak je lasnica terapevtske psičke Tili, ki je kontaktirala zobozdravnico Tino Lužnik, ki deluje v biološkem zobozdravstvu Trinniti v Slovenski Bistrici, da bi skupaj sodelovale.

»Sama sem bila takoj za, saj sem velika ljubiteljica živali in narave ter rada poskušam nove stvari. To vrsto terapije, sodelovanje, pomoč terapevtskega kužka pri zobozdravniku sem na spletu večkrat opazila v tujini,« pove zobozdravnica.

Božanje psičke deluje sproščujoče na otroke

Tili in Ksenija sta usposobljen terapevtski par, ki deluje preko društva Ambasadorji nasmeha. Z navdušenjem nad psičko Tili in njenim delom so se dogovorili, da poskusijo z njenim uvajanjem, kot nove asistentke v zobni ordinaciji. Tili ob prvem obisku ni reagirala na noben zvok, premikanje stola, delo zobozdravnice v ustih … Ugotovili so, da je primeren kuža za tovrstno delo, saj sta se med drugim tudi z lastnico Ksenijo odlično ujeli v nov kolektiv.

»Že po prvih obiskih Tili, smo opazili spremembe pri otrocih in kako pozitivno vpliva nanje. Že samo božanje psičke na otroke deluje sproščujoče, zato je otrok mirnejši in se osredotoči na kužka in ne na zobozdravnika in kaj zobozdravnik počne v njegovih ustih,« pojasni Tina Lužnik in doda, da tako lahko delo hitreje in mirneje opravi.

Otroci so navdušeni nad Tili

Ob prihodu otroka v ordinacijo ga psička pozdravi, mu predstavi ordinacijo, pokaže kakšen trik, potem pa se uleže v njegovo naročje. Otroci so nad Tili preprosto navdušeni ter pravijo, da jim je obisk zobozdravnika bolj všeč, nekateri sploh ne želijo več na stol brez nje. Tili je v ordinaciji enkrat na teden, enkrat pa v Osnovni šoli, več bi bilo zanjo preveč stresno. »A psička ni le terapevtski pes za otroke v zobozdravstveni ordinaciji, vabljeni so tudi odrasli, ki imajo strah pred zobozdravnikom ali pa si želijo drugačne izkušnje,« zaključi zobozdravnica Tina Lužnik.

 

error: Kopiranje teksta ni mogoče.